Opet o "ukradenim" slikama Ambroaza Volara

Naslednice francuskog trgovca impresionističkom umetnošću Ambroaza Volara veruju da se u podrumu Narodnog muzeja u Beogradu nalazi deo njihovog nasledstva - "ukradene" slike nestale u Drugom svetskom ratu i prijavile su slučaj francuskoj policiji, piše danas "Blic".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 01.09.2013.

17:11

Default images

Čelnici Narodnog muzeja su još prošle godine istakli da su sva dela u njegovim zbirkama "zakonito vlasništvo Srbije", dodaje beogradski list.

Sestre Luiz, Asunta i Estel prijavile su slučaj francuskoj policiji i zahtevaju da im se vrati 429 slika, koje se navodno čuvaju u podrumu Narodnog muzeja. Medju umetničkim delima, za koja one tvrde da su "ukradena", nalaze se slike, crteži i skulpture Edgara Degaa, Pola Gogena, Anrija Matisa, Kloda Monea i Ogista Renoara.

Tri sestre, koje su u svojim pedesetim godinama, tvrde da su ova dela nekada bila deo ogromne kolekcije u vlasništvu Ambroaza Volara, koji je u 20. veku bio jedan od najvećih trgovaca umetninama, piše "Blic".

Volar je poginuo u nesreći jula 1939. godine, a deo njegove kolekcije je prebačen kod Jugoslovena Eriha Šlomovića na čuvanje. Medjutim, Šlomović je kao Jevrejin ubijen u koncentracionom logoru 1943. godine, pa se delu umetnina od tada gubi trag.

Sestre tvrde da Narodni muzej ilegalno drži 429 slika još od 1949. godine. One su 1996. dobile spor povodom drugih 190 slika iz Volarove kolekcije, koje je Šlomović ostavio u Parizu.

U ranijem saopštenju Narodnog muzeja podseća se da je "zbirka Eriha Šlomovića predata Narodnom muzeju na staranje 1949. godine i od tog trenutka ona je dostupna javnosti".

"Narodni muzej je uvek isticao poreklo dela, poštujući sve profesionalne standarde, kao i samog kolekcionara, koji je prvi put dela francuskih umetnika iz svoje zbirke predstavio javnosti na izložbi u Zagrebu 1940. godine uz prateći katalog u kojem su bila reprodukovana sva dela", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: