"Kultura je lična karta Srbije u svetu"

Karikaturista i slikar Aleksandar Blatnik, koji se izložbom slika predstavio svojim sugrađanima u Galeriji likovne umetnosti u Nišu, rekao je danas da je "kultura lična karta i bilbord Srbije u Evropi i svetu".

Izvor: Tanjug
Podeli

Komentarišući podatke da se za kulturu izdvajaju simbolična sredstva, Blatnik za Tanjug kaže da je "kultura nešto što je najjeftinije, a što mnogo znači".

Blatnik, koji je za svoje stvaralaštvo dobio više od 80 nagrada u zemlji i svetu, sa zvanjem "istaknuti umetnik" Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), njihovom nagradom za životno delo, napominje da je 40 godina u kulturi i da ga je uvek ranije "bolelo" kada za ministra kulture bude postavljen neko za koga nije čuo.

Na pitanje zašto se odlučio da se predstavi kao slikar, Blatnik navodi da su ga ispod svakog ulja na platnu dugo i uporno potpisivali kao "karikaturista".

"Ja sam ovom izložbom hteo da podsetim da je u slikarstvu, čak i kod velikih slikara, bilo karikature na njihovim delima", navodi Blatnik koji je do sada više od 30 puta izlagao samostalno u zemlji i inostranstvu i više od 400 puta bio učesnik na zajedničkim izložbama.

Karikaturista može da bude dobar slikar, ali slikar teško može da bude dobar karikaturista, dodaje Blatnik. Prema njegovim rečima karikaturista ne sme da bude naklonjen ni jednoj partiji, niti da bude ideološki opredeljen, da radi samo za jednu stanu.

"Demokratija je došla na ove prostore i sada su karikaturisti počeli da budu ono što su na Zapadu. Tamo se ne zovu karikaturisti već novinari i svi su kupljeni od nekih listova i svi rade karikaturu onako kako im urednik kaže", navodi ovaj niški umetnik.

Blatnik napominje da je u slikarstvu želeo da bude različit i da svaka njegova slika ima neku priču. "Mi živimo u jednoj zemlji koja je crno-bela. Ja posetiocima na izložbi koloritom razbijam tu crno-belu stvarnost", kaže Blatnik.

Blatnik je ostao upamćen kao karikaturista i slikar koji je na vrhu Hotela "Ambasador" priredio antiratnu izložbu karikatura u vreme vazdušne kampanje sa temom NATO.

Svoje karikature hteo sam da približim oku pilota koji su nas bombardovali, podseća nas on. Vođa grupe "Riblja čorba" Borisava Đorđevića našao se na Blatnikovoj slici, pa je ovaj umetnik naše poznate muzičke grupe došao i iz galerije "skinuo" sliku za svoju kolekciju.

Blatnik je četiri puta bio nagrađivan "Pjerom" i objavio je petnaestak publikacija sa svojim delima. Blatnik arhitekta je radni vek proveo u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu i odatle otišao u penziju.

Grad mu je dodelio atelje, a gradonačelnik Niša Zoran Perišić došao je na otvaranje izložbe. Bio sam iznenađen Perišićevim dolaskom, jer mi se ranije nikada nije desilo da prvi čovek grada dođe na otvaranje i vidi ono što radim, kaže Blatnik. Blatnik je rođen u Zaječaru 1944. godine, crtao je za listove u Srbiji i nekoliko televizijskih kuća.

Likovno

"Muzikalni dnevnici" Miloša Tomića

U sredu 4. septembra od 20h u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd biće otvorena izložba našeg predstavnika na ovogodišnjem bijenalu u Veneciji, Miloša Tomića, pod nazivom "Muzikalni dnevnici".

Likovno petak 30.08. 09:31 Komentara: 2

Izložba o Pjeru Križaniću u Galeriji DOB-a

Izložba karikatura Pjer Križanić: hroničar jednog vremena autorke Marije Radisavčević dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2012. godinu, biće otvorena u Galeriji Doma omladine Beograda 30. avgusta 2013. godine u 19 časova.

Likovno utorak 27.08. 21:46 Komentara: 0
strana 1 od 10 idi na stranu