"Flat Meats" u Uličnoj galeriji

Izložba "Flat Meats" umetnika Darka Stojkova biće otvorena u petak, 30. avgusta u 20 časova u Uličnoj galeriji.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2013.

14:24

Default images

O izložbi "Flat Meats" Dušan Savić kaže:

"U prošlom životu bili su kuca, maca,lisica, sova ili koja već druga životinja dovoljno odvažna da pretrči put. Ostali su kraj druma ili na njemu i svedočili o svom neuspehu. Vozeći bicikl, Darko se susreo sa tim, sada već bivšim životinjama. Podstakle su ga da im da novi život. Sada njihova, surovo stečena, dvodimenzionalnost dobija novi smisao. ''Flat meats'', kako ih sam umetnik naziva, postaju nekonvencionalno platno, pozornica Darkovog imaginarijuma. Da li je Darko kao dete listao srednjovekovne bestijarijume i ''Ale i Bauci'' ili ne? Koji god da je odgovor, činjenica je da se posmatrač da izgubiti posmatrajući likove na platnu i njihovu međusobnu povezanost u vrtlogu straha od praznog prostora. Tu su bezglava tela i bestelesne glave, bataci u najlon čarapama, izobličeni ljudi u odelima ; svaki mu je lik kao u Hijeronimus Boša. Darkova su platna kao Vrzino kolo, čas gledate sadržaj platna, čas oblik istog, čas sadržaj platna, čas oblik istog..."

Darko Stojkov rođen je 1979. godine u Kikindi. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo u klasi Jovana Sivačkog. Član je ULUS-a i osnivač udruženja Moba i Inex galerije, projekta Visibillty, rezidencijalnog programa Raj u Banatskoj Dubici,...

Učestvovao je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izložbama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: