Izložba o Pjeru Križaniću u Galeriji DOB-a

Izložba karikatura Pjer Križanić: hroničar jednog vremena autorke Marije Radisavčević dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2012. godinu, biće otvorena u Galeriji Doma omladine Beograda 30. avgusta 2013. godine u 19 časova.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.08.2013.

21:46

Default images

Nakon Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, izložba će i beogradskoj publici predstaviti delo karikaturiste Pjera Križanića. Nastala po nagrađenom radu Politička karikatura Petra Pjera Križanića između dva svetska rata, izložba će prikazati dela iz fondova dve institucije – iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku i Likovnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavku će upotpuniti dokumentarni materijal i printovi karikatura objavljeni u Politici, obuhvatajući tri tematske celine – Da Vam se predstavim, Jugoslovenski paradoksi i Protiv fašizma. U okviru postavke biće prikazan i dokumentarni film „Između dva kralja” iz 1959. godine, režisera Zdravka Velimirovića, koji na originalan način prikazuje karikature Križanića, zatim Vuškovića, Hodžića i Lučeva, a u čijoj je realizaciji učestvovao i Predrag Koraksić Koraks.

Petar Pjer Križanić (1890–1962), zauzima istaknuto mesto u okviru naše umetničke i društvene istoriografije. Karikaturom počinje da se bavi po završetku studija na Privremenoj školi zaumjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. Nakon prelaska u Beograd postaje redovni karikaturista lista Politika, povremeno objavljuje samostalno i sarađuje s časopisima kao što su Koprive, Novi list, Sedma sila, Jež i drugih, a do 1941. godine bavi se likovnom kritikom. Jedan je od osnivača humorističkog lista Ošišani jež.

Izložba Pjer Križanić: hroničar jednog vremena omogućava sagledavanje stvaralaštva ovog umetnika ali i jugoslovenskih političkih prilika, ličnosti iz sveta politike i umetnosti, istaknute pojedince iz društvenog života u periodu između dva svetska rata, kao i neposredno posle Drugog svetskog rata. Izložba će biti otvorena do 15. septembra 2013. godine.

Kustosi izložbe su Marija Radisavčević iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, Čačak i Jasmina Jakšić Subić iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Novi Sad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: