Van Gogovi "Suncokreti" za 25.000 evra

Doći u posed bar jedne slike Vinsenta Van Goga može vas stajati desetine miliona dolara. Međutim, najpreciznija, relativno pristupačna 3D reprodukcija, od nedavno je u ponudi amsterdamskog muzeja.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, The Guardian

Subota, 24.08.2013.

14:43

Default images

U saradnji sa kompanijom "Fujifilm", muzej "Van Gog" u Amsterdamu počeo je da izrađuje trodimenzionalne reprodukcije ranih umetnikovih dela. Njihova cena za sada iznosi nešto više od 25.600 evra, prenosi britanski Gardijan.

"Ako ste površni poznavalac umetnosti, nemoguće je da primetite razliku između ove verzije i originala. Naravno, profesionalci i vešti poznavaoci koji se udube u sliku mogu da uoče razlike", tvrdi direktor muzeja Aksel Ruger.

Prema njegovim rečima, savršene trodimenzionalne reprodukcije očekuje svetla budućnost, i sa njihovim razvojem i padom cene, zameniće dosadašnje štampane kopije Van Gogovih remek dela, koje se osim u muzeju mogu naći i na ulicama Amsterdama.

Replike dela nazvane su "Relievos" zbog složene tehnike proizvodnje poznate kao reljefografija. Proces izrade iza koje stoji "Fujifilm" počinje 3D skeniranjem originala, koje prati štampa visoke rezolucije. Međutim, ova reprodukcija ne zaustavlja se samo na slikarskom platnu, već podrazumeva i repliku originalnog rama koji krasi sliku.
www.fujifilm.eu
"Ovakav proces izrade razvili smo imajući sve vreme kvalitet slike na umu. Dela Van Goga su zbog toga odličan izbor, jer su te slike poznate po bogatoj površinskoj strukturi. Takođe smo posvetili i veliku pažnju kvalitetu boje", objašnjava Ruger.

Svaka reprodukcije je odobrena od strane muzejskih kustosa i zavedena u registru, a do sada postoji svega 260 primeraka. Uz to, svaki primerak je posebno označen kako bi se uklonila mogućnost prodaje slika kao originala.

Serija reprodukcija ekskluzivno je predstavljena prošlog meseca u Hongkongu, i to u tržnom centru a ne u galerijskom prostoru. Ruger navodi kako su želeli da reprodukcije vidi što veći broj ljudi, pa je tržni centar bio logičan izbor.

"Za nekoga ko je zainteresovan za Van Gogovo delo, ovo je najbliže originalu što možete priuštiti, a da nije original. To fascinira mnogo ljudi", dodaje Ruger uz napomenu da će deo reprodukcija biti dostupan i za potrebe obrazovnog sistema, ali i za slabovide osobe.
www.fujifilm.eu
Za sada su dostupne reprodukcije samo pet ranih Van Gogovih radova, a uskoro će i celo njegovo stvaralaštvo koje je u vlasništvu muzeja dobiti svoje verodostojne reprodukcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: