SFRJ spomenici i dalje izazivaju pažnju

Fotografije spomenika nastalih širom regiona tokom postojanja bivše Jugoslavije od 12. juna izloženi su u jednoj londonskoj galeriji, izazivajući veliku pažnju birtanske javnosti.

Kultura

Izvor: Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

13:24

Default images

“’Breese Little’ sa zadovoljstvom predstavlja prvu samostalnu izložbu Jana Kempenaersa u Londonu. Postavka će obuhvatiti radove iz Kempenaersove fotografske studije arhitekture i ostrva, sa akcentom na njegovu proslavljenu seriju ‘Spomenik’ koja predstavlja spomenike nastale širom Blakana u bivšoj Jugoslaviji, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka”, navodi se u saopštenju galerije “Breese Little”.

Svečano otvaranje izložbe upriličeno je 11. juna, a već sledećeg dana brojni posetioci pohrlili su da vide futurističke spomenike nastale sredinom prošlog veka.

“Teško je opisati, ali odmah možete da osetite da se na tim mestima desilo nešto važno. Želeo sam da napravim jedinstvene, ultimativne slike, hvatajući atmosferu tih mesta i objekata”, objašnjava Kempenaers za magazin “Port”. “Ipak, nikada nisam imao anmeru da postanem dokumenatrni fotograf, jer bih tada fotografisao na stotine spomenika od kojih neki ne bi bili meni važni. Ali nisam zainteresovan za takav rad.”
1945 / 2010 / Jan Kempenaers / www.breeselittle.com
O fotografijama neobičnih spomenika početkom sedmice pisao je i britanski “Guardian” koji je na svojoj internet stranici objavio foto-vodič kroz Kempenaersov rad i jugoslovenske spomenike. Britanski list piše da je reč o spomenicima nastalim u znak srećanja na Drugi svetski rat, ali da neodovljivo liče na vanzemaljsku umetnost.

“Podignuti u mirnim predelima usred nedođije, spomenici izgledaju kao zaostavštine vanzemaljaca, kao neobični krugovi ili detalji sa omota nekog od albuma Pink Floyda”, piše Džošua Sjurtis u okviru svog bloga na sajtu “Guardiana”.

Međutim, kako primećuje Sjurtis, Balkanci danas ne mare mnogo za svoje nasleđe, a fotograf Kempenaers jedan je od retkih koji još uvek vodi računa o uslikanim spomenicima.

“Neko je u jednom hrvatskom časopisu napisao kako dolazi ludi momak iz Evrope da fotografiše dokaze naše zaboravljene prošlosti... i da sam veoma, veoma čudan”, izjavio je Kempenaers.

Ovaj fotograf diplomirao je na odseku za film i fotografiju Akademije umetnosti u Gentu, gde je 2012. godine završio i postdiplomske studije. Više informacija o njegovom radu, kao i fotografije jugoslovenskih spomenika, možete pronaći OVDE. Izložba njegovih radova u londonskoj galeriji "Breese Little" biće otvorena do 13. jula.

PROČITAJTE: Komunistički spomenici kao iz budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: