Veličković ponovo izlaže u Beogradu

Jedan od srpskih najpriznatijih slikara u svetu, posle deset godina, ponovo izlaže u Beogradu. Dela Vladimira Veličkovića do sredine leta biće izložena u čak dva galerijska prostora.

Izvor: B92
Podeli

“Beogradska publika je najgora. Zašto? Pa uvek treba polagati ponovo ispit pred njom, ali to je neka vrsta opklade koja mene drži uspravnim. Volim taj susret, taj sukob i tu borbu”, kazao je Veličković u razgovoru za B92.

U Galeriji srpske akademije nauka i umetnosti izložene su skulpture i 38 slika velikih formata, a izložbu je otvorio akademik Ljubomir Simović. Zainteresovani do jula mogu da pogledaju i njegove crteže i kolaže koji su izloženi u Muzeju Cepter.

Veličković je u Galeriji SANU izložio 38 ulja na platnu i tri skulpture. Motiv su kao i ranije gavrani, agresivne crne ptice.

Dok su u njegovim prethodnim radovila bile prizemljeni, sada su u letu, a čovek je, kao uostalom i u današnjem vremenu, samo plen.

“Umetnost, bilo koja, i književnost i muzika i film i pozorište, treba da govori o onome što se dešava u svetu u kome živi i da budu neka vrsta ne svedoka ali nekoga ko će biti tu, prisutan za buduće generacije”, navodi Veličković.

Vladimir Veličković rođen je 11. avgusta 1935. u Beogradu, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu dvadeset pet godina kasnije. Prvu samostalnu izložbu imao je 1963. godine. Živi i radi u Parizu od 1966. a predavao je na čuvenoj “Ecole Nationale Superieur de Beaux-Art”. Član je srpske, makedonske i francuske akademije nauka i umetnosti.

Odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem u oblasti kulture i umetnosti Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres i ordena Legion d’Honneur (legija časti).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu