Otvorena Majska izložba grafike

Majska izložba grafike beogradskog kruga, na kojoj učestvuje 95 autora, otvorena je 20. maja u Galeriji Grafičkog kolektiva, čija je nagrada "Veliki pečat" uručena Mileni Maksimović Kovačević.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2013.

17:49

Default images

Pored umetnika iz Srbije, na ovogodišnjoj izložbi gostuju autori iz Japana, Bugarske, Republike Srpske i Sjedinjenih Američkih Država. Majska izložba grafike beogradskog kruga je tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva i ključni događaj koji prati i signalizira promene u domenu savremene grafičke scene.

Umetnik Branimir Karanović, član Upravnog odbora Galerije Grafički kolektiv, otvarajući izložbu rekao je da je ta galerija "najznačajnije mesto afirmacije grafike na našim prostorima".

On je napomenuo da će sledeće godine Grafički kolektiv obeležiti 65 godina rada i da je za tih šest i po decenija Galerija prolazila kroz niz kritičnih perioda, ali da je ljubav prema grafici pomogla da se održi i da traje.

Karanović je istakao da oni koji se bave grafikom treba da budu otvoreni prema novim i autentičnim umetničkim izrazima i da imperativ treba da bude stalno istraživanje i usavršavanje u vreme novih medija.

Na otvaranju izložbe uručena je nagrada Grafičkog kolektiva "Veliki pečat", koja se dodeljuje od 1963. godine i predstavlja jedno od najznačajnijih priznanja u oblasti grafičke umetnosti u Srbiji.

Priznanje je pripalo Mileni Maksimović Kovačević za grafiku "L''amore, come la morte, cambia tutto" (Ljubav kao i smrt menja sve), rad nastao ove godine u tehnici akvatinta, rezervaš, bakropis.
Žiri za dodelu nagrade "Veliki pečat" radio je u sastavu: slikar i grafičar Vladimir Veličković, grafičarka Gordana Petrović i istoričarka umetnosti Gordana Dobrić, koja je i predsednica žirija.

Maksimović Kovačević je prisutna na likovnoj sceni drugu deceniju i već na njenim umetničkim počecima zapažen je prepoznatljiv autorski rukopis koji se kontinuirano osnažuje novim problemskim poljima, prenela je Dobrićeva ocenu žirija.

"Tipični za njen radu su poetski naboj u znaku ženskog pisma i negovana likovna i grafička kultura. U svojim grafičkim kompozicijama velikih dimenzija kojima suvereno vlada, Milena Maksimović često razvija diptihalne situacije, što je primenjeno i na ovom nagrađenom radu", rekla je predsednica žirija.

"Senzibilitet savremene žene i njene različite uloge podstiče ovu umetnicu da u sopstveni rad ugrađuje i poetične elemente autobiografskog. Sam naziv nagrađenog rada u prevodu ''Ljubav kao i smrt menja sve'' samo je povod za osetljiv dijalog svih životnih uloga žene i umetnice", naglasila je Dobrićeva.

U najužem izboru za nagradu Veliki pečat bila je grafika Bojana Otaševića.

Kustoskinja Ljiljana Ćinkul rekla je da se iz Ministarstva kulture i informisanja očekuju rezultati konkursa o otkupnoj nagradi i izrazila je nadu da će je Maksimović Kovačević dobiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: