Zlatno doba Mediale u “Hexalabu“

Akademik, književnik Ljubomir Simović, svedok rađanja "Mediale", jedinog autohtonog beogradskog likovnog pokreta druge polovine 20. veka, otvorio je 26. aprila reprezentativnu izložbu radova iz njenog "zlatnog doba."

Kultura

Izvor: B92

Subota, 27.04.2013.

13:01

Default images

Izložba u privatnoj galeriji "Hexalab"obuhvata 60 slika iz privatnih kolekcija Leonida Šejke, Mira Glavurtića, Olje Ivanjicki, Siniše Vukovića, Milića od Mačve, Koste Bradića, Milovana Vidaka, Svetozara Samurovića, Ljube Popovića, Vlade Veličkovića, Miodraga Dada Ðurića i Uroša Toškovića, umetnika koji su izlagali na prvoj izložbi "Mediale" 1958. godine. Odsutni su samo radovi Vladana Radovanovića koji je takođe bio tada među njima, ali se sada u tekstu, koji je u katalogu, ogradio da bi dalje nastupanje sa umetnicima "Mediale" bilo pogrešno, jer on se već tada opredelio za apstraktni strukturalizam i težio je jedinstvu, ne samo slike i teksta, već i zvuka.

Simović se u kraćem obraćanju brojnim gostima, među kojima su bili članovi porodica "medijalista" kao i njihove kolege i prijatelji, prisećao vremena od pre pola veka kada je, kao član a kasnije urednik, studentskog književnog časopisa "Vidici"svakodnevno drugovao sa najangažovanijim članovima "Mediale" Šejkom i Glavurtićem.

Govorio je o njihovim idejama i programskim tekstovima koji su štampani u "Vidicima"i snovima da osvare " potpuno slikarstvo koje bi bilo spoj pozitiviteta ( racionlanog , egzaktnog) i negativiteta( iracionalnog, emocionalnog, subjektivnog).
Foto: Tanjug, Tanja Valiè
Simović je pomenuo da im je ikona bio holandski slikar Jan Vermer i smatrali su da je on slikarsko ovaploćenje Mediale i dokaz da je integralno slikarstvo moguće.

Uz opasku da kritika nije bila naklonjena "Mediali" i da ju je svrstala u "crni talas" u kulturi , Simović je kazao da oseća obavezu da u ovoj prilici kada su na okupu sjajne slike članova " Mediale" koje potvrđuju da su izdržale probu vremena pomene ime Ilije Savića.

On je, kazao je Simović, uz Glavurtića, bio jedini dostojni sagovrnik Šejke. " Savić nije ništa naslikao, ali je umeo da na najbolji način verbalno brani i tumači dela svojih prijatelja i bio je pravi spiritus movens Mediale i zato mi je dužnost da ga sada pomenem".

Luksuzni katalog u kome su kolor reprodukcije izloženih slika upotpunjuju tesktovi o mediali Dragana Jovanovića Danilova i Ðorđa Kadijevića.

Izložba anologijskih slika, dostojna da bude postavljena u muzejskim prostorima, može da se razgleda do 19. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: