Dela Pikasa u Zagrebu do 7. jula

U zagrebačkoj galeriji "Klovićevi dvori" u prisustvu visokih državnih zvaničnika i zvanica iz sveta kulture i javnog života večeras je otvorena izložba remek dela Pabla Pikasa.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.03.2013.

09:27

Default images

Umetnine, izložene na, do sada najopsežnijoj izložbi, potiču iz Nacionalnog muzeja Pabla Pikasa u Parizu čija je direktorka An Baldasari i autorka izložbe.

Izložbu koja sadrži 56 slika i skulptura, pred velikim brojem zvanica otvorila je ministarka Andrea Zlatar Violić koja je naglasila značenje izložbe i za Zagreb i za region gde će, kako je najavila, velik broj ljudi ''pogledati izložbu''.

Ona je zahvalila svima koji su zaslužni za održavanje izložbe, najpre gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću koji je prepoznao značenje
Pikasovih dela, a potom i svima koji su ocenili da je značenje izložbe veće od velikih torškova potrebnih za njeno organizovanje.

Prema njenim rečima, kulturne ustanove će, kad Hrvatska kad uđe u EU učestvovati u brojnim sličnim zajedničkim projektima s muzejskim kućama iz Unije.

Autorka izložbe An Baldasari istakla je da je Zagreb zadnja stanica svetske turneje izložbe pre nego što se vrati u obnovljenu zgradu muzeja.

Od 2007. otkako je se muzej počeo obnavljati, izložba je organizovana u Helsinkiju, Njujorku, Petrogradu u Rusiji, ukupno u 40 zemalja, a videlo ju je oko šest miliona ljudi.

Gradonačelnik Bandić izrazio je očekivanje da će izložbu do 7. jula do kad je otvorena posetiti velik broj ljudi, ali i da će u julu biti organizovano i otvaranje obnovljenog Francuskog paviljona u krugu Studentskog centra, gde je pre Drugog svetskog rata bio međunarodni sajam u Zagrebu.

Direktorka ''Klovićevih dvora'' Marina Viculin naglasila je da je ovo najskuplja izložba, ne samo u Klovićevim dvorima, nego i u Hrvatskoj, a
kao i ostali govornici zahvalila je na trudu francuskih i hrvatskih kulturnih poslenika.

U publici su bili potpredsednici Sabora nenad Stazić i Željko Rajner, predsednik Hrvatske akademije nauke i umetnosti Zvonko Kusić, brojni
poslanici i političari, saradnici predsednika Ive Josipovića, kao i francuske diplomate na čelu s ambasadorkom Mišel Bokoz.

Osim slika i skulptura, izložena su dokumenta o uzbudljivom Pikasovom životu i radu, a deo je posvećen i njegovoj muzi Dori Mar. Zagrebačka publika pokazala je veliko interesovanje za obilazak slika jer je red pred Klovićevim dvorima bio dugačak preko sto metara.

Mnogi koji su večeras obišli izložbu uštedeće 70 kuna (9,23 evra) za odrasle, odnosno sto kuna (13,18 evra) za porodičnu ulaznicu za dvoje odraslih i dvoje dece, dok je grupna ulaznica za najmanje 15 lica 60 kuna (7,812 evra) po osobi.

Učenici, penzioneri i studenti plaćaće po 50 kuna (6,59 evra), a za decu do šest godina ulaz je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: