Jugoslavija od početka do kraja

Izložba pod nazivom “Jugoslavija od početka do kraja” biće otvorena 1. decembra u Muzeju istorije Jugoslavije a ekipa TVB92 obišla je muzej u kojem se završavaju poslednje pripreme za izložbu.

Izvor: B92 Beograd
Podeli

Najveći državni praznik u SFRJ, Dan republike, svakog 29. novembra povod je za sećanje na zajednički život, neradne dane i pionirske marame. Otvaranje dijaloga o sedam decenija dugoj istoriji Jugoslavije, preuzeo je Muzej istorije Jugoslavije, čemu će doprineti i nova postavka.

U depou Muzeja istorije Jugoslavije spremni su eksponati koji će za par dana početi da bude uspomene ili teraju na razmišljanje. U međuvremenu u galerijskom prostoru traju radovi.

“Ovo je vrlo hrabar pokušaj da se na jednom malom prostoru obuhvate glavni problemi istorije Jugoslavije, nacionalni odnosi, politički odnosi, demokratija, represija, standard, kultura spoljna politika, i da se jedna od najkomplikovanijih istorijskih pojava kao što je Jugolsavija objasni na način razumljiv novima generacijama, strancima”, kazao je za B92 istoričar Predrag J. Marković, jedan od recezenata izložbe.

Tri godine trajale su pripreme za dokumentarnu izložbu, a u njenoj realizaciji je učestvovao regionalni kustosko-autorski tim. Još jedan član kustoskog tima, istoričar Jovo Bakić, smatra da će brojni eksponati, od kojih su neki čak i zaboravljeni, podsetiti sve starije posetioce na prohujalo vreme.

“S druge strane opet oni koji ništa ne znaju moći će da se upoznaju sa izvesnim segmentima, sa određenim kvalitetima života u Jugoslaviji ali takođe i sa određenim vrlo ozbiljnom problemima”, rekao je Bakić.

Međutim, ovo nije izložba koja taksativno i hronološki nabraja važne događaje i ljude već se pre svega bavi fenomenima koji su obeležili i stvorili celo jedno društvo. Debate, ankete i razgovori, dopuniće raspravu o zemlji koja je krajem XX veka nestala sa geografske i političke karte.

“Ako ljudi budu ravnodušni, to je najgore, nismo postigli cilj. Ako bude kritike super, onda ćemo je poboljšati”, izjavila je Ana Panić, kustoskinja MIJ-a.

“Ovo što smo predstavili to je zaista tačka preseka dokle smo mi stigli u istraživanju. Naravno da mnogo toga sigurno fali nešto je sigurno i višak, tako da ćemo posle izložbe i svih reakcija uraditi evaluaciju i preći na izradu stalne postavke”, dodala je ona.

Kako se navodi u saopštenju MIJ-a, cilj izložbe je da se stvori prostor koji će na moderan, atraktivan i objektivan način upoznati posetioce sa jednim od najzanimljivijih i najkontroverznijih državotvornih eksperimenata u dvadesetom veku.

Izložba koja će biti otvorena u subotu radna je verzija stalne postavke koja će u Muzeju istorije Jugoslavije biti postavljena.

Likovno

FLU: Izložba za 75. rođendan

Fakulteti likovnih umetnosti osnovan je 1937. godine i neprekidno radi već 75 godina, a tim povodom će biti organizovana spektakularna izložba radova svih 123 profesora koji su to bili u proteklom periodu.

Likovno četvrtak 29.11. 09:22 Komentara: 2

Otvorena izložba "10 od mermera"

Izložba skulptura studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU), pod nazivom “10 od mermera”, svečano je otvorena 22. novembra na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Likovno četvrtak 22.11. 16:08 Komentara: 3

Oči u oči sa španskim rediteljima

Izložba dokumentarnih fotografija Oskara Fernandesa Orenge pod nazivom “Oči u oči sa španskim rediteljima” biće otvorena u utorak, 27. novembra (19h) u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Likovno sreda 21.11. 17:52 Komentara: 1

Šumatovačka: Besplatan čas grafike

Besplatan, promotivni čas umetničko-obrazovnog programa Grafika, graviranje i kaligrafija biće organizovan u sredu, 21. novembra u prostorima Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka, sa početkom u 16h.

Likovno ponedeljak 19.11. 16:56 Komentara: 0
strana 1 od 16 idi na stranu