Oči u oči sa španskim rediteljima

Izložba dokumentarnih fotografija Oskara Fernandesa Orenge pod nazivom “Oči u oči sa španskim rediteljima” biće otvorena u utorak, 27. novembra (19h) u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2012.

17:52

Default images

Posetioci će imati priliku da vide portrete Pedra Almodovara, Bigasa Lune, Leona de Aranoe i brojnih drugih autora koji su obeležili špansku kinematografiju.

Zahvaljujući panoramskom formatu, crno-beloj tehnici i odličnom poznavanju reditelja Oskar Fernandes Orengo omogućiće zainteresovanima da upoznaju reditelje lice u lice, u neformalnom okruženju. Autor je ovaj projekat započeo pre više od deset godina i sve vreme radi na njemu.

Tokom cele decenije slikao je više od pedeset najvećih imena španske i svetske kinematografije čija lica obično ne poznajemo jer se nalaze iza kamere, ali zato odlično poznajemo njihove filmove.

Oni su se odlučili za veoma intimna mesta, pokazali su nam svoje domove, parkove u kojima vole da razmišljaju ili neka druga lična mesta. Autor nije retuširao fotografije, niti je menjao fokus originalnih crno-belih snimaka, a koristi nesvakidašnji panoramski format koji mu omogućava da portrete potpuno uklopi u kontekst, sa namerom da se na taj način sjedini specifičnost i jedinstvenost svakog sineaste i njegovo direktno okruženje.

Oskar Fernandes Orengo (San Sebastijan, 1971) završio je fotografiju na Univerzitetu u Katalunji. Njegova izložba obišla je već Berlin, Stokholm, Buenos Aires, Limu, Santjago de Čile, Brisel i mnoge druge gradove. Osim ove realizovao je I izložbu "Svakodnevna scena" sa najpoznatijim španskim glumcima.

akođe, objavio je 2011. knjigu o najpoznatijim režiserima sa Filipina. Potpisan je kao direktor fotografije brojnih filmova kao što su "La Mujer Sin Piano", "Los pasos doble", "Tasting Menu"...

Izložbu “Oči u oči sa španskim rediteljima” otvoriće autor Oskar Fernandes Orengo uz prisustvo direktora Instituta Servantes u Beogradu, g-dina Antonia Lasara Gosala. Ulaz je slobodan, a izložba će biti otvorena do 15. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: