Novi pogled na Jugoistočnu Evropu

Izložba “SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana” otvorena je 17. novembra u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 17.11.2012.

18:41

Default images

Petnaest mladih talentovanih fotografa iz Jugoistočne Evrope upoznali su se pre dve godine u Berlinu, okupljeni na jeidnstvenom master klasu. Nakon brojnih profesionalnih časova usmerenih na pričanje priča putem fotografija, međusobnog upoznavanja i uspostavljanja saradnje, svako od njih dobio je dovoljno vremena da u nekoj od susednih zemalja pronađe priču o kojoj želi da napravi seriju fotografija.

Neobičan fotografski projekat organizovali su “World Press Photo” i Fondacija “Robert Bosch” sa ciljem da se prikaže promenjena stvarnost u lokalnim i regionalnim sredinama i se podstakne posmatranje Jugoistočne Evrope iz “nove perspektive”.

Bio je to početak realizacije programa čije rezultate ovih od 18. novembra do 14. decembra svi zainteresovani mogu pogledati u galeriji Artget.

“Ovaj projekat nije usmeren samo na pravljenje fotografija već na pravljenje svojevrsnih foto-eseja koji će pričati priče o kojima se možda ne zna mnogo”, kazala je za B92 Sandra Breka, predstavnica Fondacije “Robert Bosch”.

“Želeli smo da fotografima pružimo profesionalnu šansu da prevaziđu granice, da im pomognemo da osim državnih preskoče i neke psihološke granice, da upoznaju dvorište svojih komšija i donesu nam neobične priče koje vredi ispričati”, objašnjava Breka.
The Religion Card in Serbia / Andrei Pungovschi
Dvadeset realizovanih priča obuhvataju različite teme - od balkanske kuhinje ili radnika migranata koji putuju između Francuske i Rumunije, preko porodičnih vrednosti Srbije do međunarodnih ambicija mlade bugarske rvačke šampionke.

Prema njenim rečima, fotografi su imali dovoljno vremena da istražuju odabrane zemlje i dovoljno novca da se posvete samo ovom projektu. Zato predstavljeni radovi odslikavaju na najbolji način njihov trud i talenat.

Džojs Lagervej iz organizacije “World Press Photo” smatra da je posebno značajno to što će izložbu videti i velike evropske prestonice pa će na taj način izložene foto-priče oblikovati novo lice ovog podneblja.

Osim glavnih plakata koji predstavljaju pojedinačne radove, postavka se sastoji i od svojevrsnih foto-časopisa koji proširuju priče i kroz izvaredne fotografije bacaju novo svetlo na ove prostore.

Izložba je premijerno predstavljena u Sarajevu i reakcije su bile više nego pozitivne.

“U tom trenutku u Sarajevu nije bilo mnogo kulturnih događaja, a po odazivu publike videli smo da za to postoji velika potreba. S druge strane, u nekim gradovima nismo mogli da nađemo galerije u kojima bi smo mogli da predstavimo radove jer su sve već unapred rezervisane”, izjavila je ona.

Uz radove fotografa izložbu čine i video zapisi publike. Lagervej je objasnila da svako ko želi može snimiti svoju poruku i postaviti je na sajt izložbe, a ona će biti emitovana tokom narednih dana, ali i tokom trajanja izložbe u drugim gradovima.
The Balkan Kitchen / Eugenia Maximova
U toku trajanja izložbe, od 18. novembra do 14. decembra, biće organizovani prateći programi svake nedelje, koji podrazumevaju panel-diskusije, projekcije filmova, tematske radionice i organizaciju lokalnog fotografskog takmičenja.

Za 20. novembar najavljena je panel diskusija "Fotožurnalizam u Srbiji - Nove perspektive", a moderator je fotograf novinske agencije Tanjug Nemanja Jovanović.

Teme diskusije biće pozicija fotožurnalizma u Srbiji danas - tradicionalne i savremene forme foto-novinarstva, stariije i mlađe generacije, dokumentarna fotografija, pozicija foto-novinarstva u Srbiji u odnosu na region.

Učesnici su Imre Sabo (nezavisni fotograf i urednik fotografije magazina "Status"), Tomislav Peternek (fotograf, ULUPUDS), Srđan Ilić (pomoćnik direktora za fotografiju, Tanjug), Saša Čolić (dokumentarni fotograf/ Kamerades.com), Ivana Tomanović (docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu - Katedra za fotografiju).

Na sledećoj panel diskusiji, 28. novembra, čija je tema "Nove perspektive za mlade na Balkanu", moderator će biti Jelisaveta Blagojević, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum.

Uz fotoradionice zatvorenog tipa, koje vode Marko Risović i Nemanja Pančić, kao i mini izložbu fotografija učesnika radionice 13. decembra, prateći program obuhvatiće i projekcije dokumentaraca "Čija je ovo pesma?" (Bugarska) i "Sumrak heroja" (Hrvatska).

Izložba je predstavljena u oktobru ove godine u Sarajevu (BiH), a nakon Beograda ova putujuća izložba biće predstavljena u Zagrebu (Hrvatska), potom u ostalim gradovima regiona, da bi konačno bila predstavljena na završnoj izložbi u Berlinu (Nemačka).

Foto: Seenewperspectives.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: