NM: Izložba dela Paje Jovanovića

U Atrijumu Narodnog muzeja, 1. novembra u 20 časova, biće predstavljen Sistemski katalog (Catalogue raisonné) dela Paja Jovanovića, autora Petra Petrovića.

Beograd
Podeli

Na 365 strana, u tvrdom povezu i sa više od hiljadu reprodukcija, Sistemski katalog dela Paje Jovanovića po prvi put na jednom mestu predstavlja obiman i raznovrstan umetnički opus jednog od najvećih, najplodnijih i do danas najpopularnijih srpskih umetnika. Kako bi se ljubiteljima umetnosti omogućio još neposredniji kontakt sa stvaralaštvom Paje Jovanovića, biće priređena i tematska izložba koja će predstaviti izbor najpoznatijih i najznačajnijih remek-dela ovog umetnika koja se čuvaju u Zbirci srpskog slikarstva 18. i 19. veka.

Publikacija predstavlja sveobuhvatan i celoviti katalog Jovanovićevog velikog i raznovrsnog umetničkog opusa, ali i prvi pokušaj formiranja celovitog popisa ostvarenja našeg znamenitog umetnika. Sistemski katalog se nadovezuje na monografiju Paja Jovanović, autora Nikole Kusovca, koja je u izdanju Muzeja grada Beograda objavljena 2010 godine.

"Imajući u vidu činjenicu da je reč o publikaciji na čijoj je pripremi kustos Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19 veka, gospodin P. Petrović radio dugi niz godina, sveobuhvatnost i značaj pomenute publikacije ne treba posebno naglašavati. Na 365 strana, u tvrdom povezu i sa više od hiljadu reprodukcija, Sistemski katalog dela Paje Jovanovića po prvi put na jednom mestu predstavlja obiman i raznovrstan umetnički opus jednog od najvećih, najplodnijih i do danas najpopularnijih srpskih umetnika," navodi se u saopštenju Narodnog muzeja.

Kako bi se ljubiteljima umetnosti omogućio još neposredniji kontakt sa stvaralaštvom Paje Jovanovića, Narodni muzej u Beogradu će u atrijumu prirediti i tematsku izložbu predstavljajući izbor najpoznatijih i najznačajnijih remek-dela ovog umetnika koja se čuvaju u Zbirci srpskog slikarstva 18. i 19. veka. Posetioci će tako imati priliku novog susreta sa remek-delima kao što su "Kićenje neveste", "Borbe petlova", "Mačevanje", "Izdajica", "Mihajlo Pupin"...

Likovno

Klimt je stigao u Beograd

Retrospektivna izložba visokokvalitetnih reprodukcija slika Gustava Klimta, jednog od najznačajnijih umetnika XX veka, otvorena je večeras u beogradskoj galeriji “Progres”.

Likovno utorak 30.10. 19:24 Komentara: 18

Vodič kroz BG grafičko podzemlje

U Beogradu će od 1. do 17. novembra, u galeriji U10 i produkciji kolektiva Dis-patch, biti predstavljena beogradska verzija grupne izložbe koja je u junu realizovana u galeriji Neurotitan u Berlinu

Likovno ponedeljak 29.10. 11:35 Komentara: 2

Pogled na drugačiji Beograd

Izložba fotografija „Pogled na drugačiji Beograd“ Maje Nikolić i Danile Lučića, koja je se bavi strategijom preživljavanja beskućnika, otvorena je 25. oktobra u Uličnoj galeriji u Beogradu.

Likovno petak 26.10. 20:01 Komentara: 1
strana 1 od 17 idi na stranu