NM: Izložba dela Paje Jovanovića

U Atrijumu Narodnog muzeja, 1. novembra u 20 časova, biće predstavljen Sistemski katalog (Catalogue raisonné) dela Paja Jovanovića, autora Petra Petrovića.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

11:15

Default images

Na 365 strana, u tvrdom povezu i sa više od hiljadu reprodukcija, Sistemski katalog dela Paje Jovanovića po prvi put na jednom mestu predstavlja obiman i raznovrstan umetnički opus jednog od najvećih, najplodnijih i do danas najpopularnijih srpskih umetnika. Kako bi se ljubiteljima umetnosti omogućio još neposredniji kontakt sa stvaralaštvom Paje Jovanovića, biće priređena i tematska izložba koja će predstaviti izbor najpoznatijih i najznačajnijih remek-dela ovog umetnika koja se čuvaju u Zbirci srpskog slikarstva 18. i 19. veka.

Publikacija predstavlja sveobuhvatan i celoviti katalog Jovanovićevog velikog i raznovrsnog umetničkog opusa, ali i prvi pokušaj formiranja celovitog popisa ostvarenja našeg znamenitog umetnika. Sistemski katalog se nadovezuje na monografiju Paja Jovanović, autora Nikole Kusovca, koja je u izdanju Muzeja grada Beograda objavljena 2010 godine.
Paja Jovanoviæ, Borba petlova, 1898. godina, Zbirka srpskog slikarstva 18. i 19 veka
"Imajući u vidu činjenicu da je reč o publikaciji na čijoj je pripremi kustos Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19 veka, gospodin P. Petrović radio dugi niz godina, sveobuhvatnost i značaj pomenute publikacije ne treba posebno naglašavati. Na 365 strana, u tvrdom povezu i sa više od hiljadu reprodukcija, Sistemski katalog dela Paje Jovanovića po prvi put na jednom mestu predstavlja obiman i raznovrstan umetnički opus jednog od najvećih, najplodnijih i do danas najpopularnijih srpskih umetnika," navodi se u saopštenju Narodnog muzeja.

Kako bi se ljubiteljima umetnosti omogućio još neposredniji kontakt sa stvaralaštvom Paje Jovanovića, Narodni muzej u Beogradu će u atrijumu prirediti i tematsku izložbu predstavljajući izbor najpoznatijih i najznačajnijih remek-dela ovog umetnika koja se čuvaju u Zbirci srpskog slikarstva 18. i 19. veka. Posetioci će tako imati priliku novog susreta sa remek-delima kao što su "Kićenje neveste", "Borbe petlova", "Mačevanje", "Izdajica", "Mihajlo Pupin"...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: