Otkrivena "originalna" Mona Liza

Švajcarska fondacija "Mona Liza" predstavila je u Ženevi sliku za koju tvrdi da je prvobitna verzija portreta čuvene dame misterioznog osmeha renesansnog majstora Leonarda da Vinčija.

Podeli

Predstavnici fondacije, koji kao dokaz svojim tvrdnjama iznose rezultate 35-godišnjeg istraživanja, naveli su da žena na portretu izgleda oko 10 godina mlađa od one sa znatno poznatijeg platna koji visi u pariskom Luvru.

"Činjenice jasno i nedvosmisleno ukazuju na autentičnost ovog remek dela", ističu u fondaciji, navodeći da je Da Vinči očigledno naslikao jednu "mlađu" i jednu "stariju" Lizu Gerardini, suprugu bogatog firentinskog trgovca Frančeska del Ðokonda.

Slika, za koju stručnjaci tvrde da je nastala između 1503. i 1505. u Firenci, nešto je šira od one u Parizu i prikazuje ženu u gotovo identičnoj pozi, istog enigmatičnog osmeha i sličnih proporcija kao i na čuvenom portretu.

Kako prenosi Rojters, slika "mlađe" Mona Lize pronađena je 1913. u jednom dvorcu u Engleskoj gde je čuvana 150 godina.

Od tada je dva puta menjala vlasnika, a sada je u vlasništvu anonimnog konzorcijuma.

Likovno

Mračna strana umetnosti

U frankfurtskom muzeju Štedel (Städel) otvorena je izložba "Crna romantika. Od Goje do Maksa Ernsta" (do 20. 1. 2013), koja prikazuje mračnu stranu likovne umetnosti kroz teme noćnih mora, nasilja i horora.

Likovno nedelja 30.09. 21:59 Komentara: 0

Problemi u ULUS-u se nastavljaju

Nekoliko samostalnih umetnika osnovalo je krajem sedmice Nezavisni umetnički odbor kako bi ispitali delovanje Udruženja likovnih umetnik Srbije i otkrili istinu o nedavnoj smeni vlasti u tom udruženju.

Likovno nedelja 30.09. 11:08 Komentara: 8

ULUS traži pomoć od gradonačelnika

Članovi Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) koji traže smenu aktuelnog rukovodstva ULUS-a pozvali su danas gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa da pomogne u rešavanju problema ovog strukovnog udruženja, jer nisu u stanju sami da ih reše.

Likovno petak 28.09. 19:57 Komentara: 0

"Renoar za 50$" povučen s aukcije

Slika malog formata nestala 1951. godine, francuskog impresioniste Pjera-Ogista Renoara, kupljena nedavno na buvljaku u Aleksandriji (Virdžinija) za 50$ povučena je s aukcije, pošto je otkriveno da je ukradena iz Muzeja umetnosti u Baltimoru.

Likovno petak 28.09. 13:42 Komentara: 0

Izložba "Portugalija" u Ozonu

U nedelju 30. septembra u 19:30h u galeriji OZON biće otvorena izložbe fotografija i projekciju filma nastalih na putovanju do Evropske prestonice kulture, Gimaraeša u Portugalu.

Likovno petak 28.09. 09:25 Komentara: 0
strana 1 od 18 idi na stranu