Pasteli Ljubice Sokić u SANU

Izložba pastela akademika Ljubice Cuce Sokić (1914-2009) biće otvorena u utorak (31. 7) u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

09:20

Default images

Kuriozitet ove postavke, koja obuhvata oko 100 radova, jeste u tome što je najveći broj izloženih dela rađenih u delikatnoj i veoma zahtevnoj likovnoj tehnici pronađen u ateljeu nakon slikarkine smrti.

Umetnica je povremeno izlagala pastele, uglavnom, na velikim grupnim izložbama početkom šezdesetih godina, kao što su Oktobarski salon i Trijenale savremene jugoslovenske umetnosti, upravo u periodu kada se najintenzivnije bavila tom tehnikom.

Za te radove Sokićeva je dobijala i prestižne nagrade, ali nikada nije celovito prikazala opus rađen u pastelu, zbog čega je moguće govoriti o pravom otkriću u njenoj zaostavštini, primetili su u SANU.

Na pronađenim pastelima prepoznaje se proces slikarkinog rada u svim fazama - od kraja školovanja na beogradskoj Akademiji, zatim tokom rada u Parizu, a posebno u vreme udaljavanja od modela i realističke predstave, na putu ka asocijativnoj praksi koja vodi ka apstrakciji, iako sama umetnica apstrakciju u suštini nije priznavala.

Izložba u Galeriji SANU ostvarena je u saradnji s kragujevačkom Galerijom RIMA, u čijem je vlasništvu najveći broj ovih pastela, a ustupljeno je i nekoliko pastela iz Muzeja savremene umetnosti i privatnih zbirki.

Posebnost postavke čini desetak pastela koji su nedavno nađeni kod porodice Cuce Sokić, a koji nisu bili uključeni u veliku monografiju ove umetnice, posvećenu isključivo pastelima, koju je prošle godine objavila Galerije RIMA.

Autorke izložbe i kataloga su istoričarke umetnosti dr Irina Subotić i Nevena Martinović.

Izložba će trajati dva meseca, a na otvaranju će govoriti upravnik Galerije SANU akademik Dušan Otašević, vlasnik Galerije RIMA Aleksandar Milojević i autorke izložbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: