Novi ministar "otvara" muzeje?

I pre nego što je zvanično predložan za funkciju ministra kulture Bratislav Petković je u javnost je izašao sa velikim planovima. Najviše pažnje privukla je ideja o izmeštanju Narodnog muzeja u zgradu Pošte. O tim ali i drugim planovima sa novim ministrom kulture, informisanja i dijaspore razgovarala je naša novinarka Nevena Madžarević.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 24.07.2012.

18:39

Default images

Gospodine Petkoviću za poslednjih deset godina svaki ministar kulture je imao novo rešenje za Narodni muzej. I vi imate nov plan, kako on izgleda i koliko će nas koštati?

- Znate, ima jedna rečenica iz komada Ace Popovića: Tetka Rado, ako ste mislili na pare, ja para nemam. Znači mi nemamo para, a ovo rešenje da se Teslin muzej prebaci u Narodni muzej to nije moj predlog, to je predlog mog kolege Stanka Crnobrnje.

Taj Teslin muzej, inače divan muzej u Genčićevoj vili u Krunskoj ulici, privremeno je rešenje iz 50-ih godina i zaista je mali.

Ali najveća blaga srpske nacionalne kulture i istorije su u Narodnom muzeju koji Vi planirate da, posle 60 godina, iselite u zgradu PTT-a?

- Stanko Crnobrnja je izneo u Politici ideju da se napravi jedan novi muzej na Novom Beogradu što mislim da je u ovom trenutku nemaštine i siromaštva ideja koja ne dolazi u obzir; i na ova dva projekta je spiskan popriličan novac.

Ja ću sad kao ministar ići po svim muzejima, prvo ću ići u Narodni da vidim dokle je to stiglo, šta može da se uradi, a onda u Muzej savremene umetnosti.

Ukoliko bi se usvojio Vaš plan to bi značilo obaranej prethodnog konkursa, novi tender, nove troškove i nove odštete?

- To je najmanja šteta, jer pazite to su megalomanski projekti. Mi za to para nemamo. I ovaj muzej praktično ne radi 12 godina, sa ovom adaptacijom... to nije adaptacija to je ogromna rekonstrukcija, čitajte - još deset godina neće raditi, sigurno!

I mnogo manje zahtevna adaptacija Savremenog muzeja - problem su troslojna stakla - traje evo koliko godina.

Ali planirate da Narodni muzej prebacite u zgradu PTT koja ima svoje aktivnosti...

- PTT danas, ko šalje više pisma... Tu je i Ministarstvo ekonomije. Danas vam je pošta besmislena postala kod ove elektronike.
Ta zgrada je stabilna ima dva odlična atrijuma.

To je sada samo na nivou ideje, kada sve budem ispitao možda i neće biti moguće.

Šta mislite da će Vam biti glavni problemi i izazovi u srpskoj kulturi?

- Besparica. Moramo da vidimo ako nešto možemo da uradimo da otvorimo te ustanove. Mi moramo za našeg mabndata, ali ja mislim i pre, da otvorimo Muzej savremene umetnosti.

Iako ste po obrazovanju pozorišni reditelj javnosti ste mnogo poznatiji kao vlasnik Muzeja automobila, pozorišne scene "Moderna garaža" i poslastičarnice. Da li mislite da ćete imati podršku kulturnih poslenika?

- Pa zašto ne bih imao ako pokažem neke rezultate? Ja sam ovaj muzej stvorio ni iz čega.

Kako gledate na ove probleme u pozorištima i koje je rešenje za to?

- Zakon o pozorištu koji mora da se završi i onda bi trebalo da se radi po projektu. Znači samo nacionalni teatar da ima stalni sastav, a ovo drugo po projektu.

O haškim osuđenicima i neplaćenom porezu

U ovom prostoru (na sceni Moderne garaže) održana je tribina povodom knjige ratnog zločinca Milana Lukića "Ispovesti haškog sužnja", u kojoj ste i vi učestvoval i na taj način branili poteze jednog haškog osuđenika. Mnogi su Vam to zamerili, da li i dalje stojite iza tih stavova?

- Ja nisam bio učesnik, ja sam samo dao prostor, na molbu mojih prijatelje koji to nisu mogli da urade na ulici, bila je zima. Ja sam im pružio pomoć kao što su svakom vrata ove kuće otvorena.

Čak i haškim osuđenicima?

- Čak i haškim osuđenicima!

Poslastičarnica čiji ste vlasnik na dan 19. marta ove godine imala je neisplaćen porez u iznosu od više od 7 miliona dinara, da li ste to izmirili i kada ćete?

- Nisam, sada dižem kredit da isplatim to!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: