Polokov "Mural" na doterivanju u LA

Veličanstveno delo "Mural" koje predstavlja prekretnicu u radu slikara apstraktnog ekspresionizma Džeksona Poloka, ovog leta biće restaurisano u Los Anđelesu, prenose američki mediji.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

11:08

Default images

Slika stara 70 godina biće poslata iz Ajove u Centar Geti gde će je stručnjaci vratiti u pređašnje stanje. Kada se restauracija završi, slika će tri meseca biti izložena u Getiju a potom će biti vraćena vlasniku, Univerzitetu Ajove.

Delo je visoko dva metra i dugačko šest metara i predstavlja ključan trenutak u Polokovoj karijeri kada je počeo da okreće leđa simbolizmu i okreće se abstraktnom ekspresionizmu i čuvenim slikama rađenim tehnikom "okapavanja" - kada je farbu prskao i sipao direktno na platno.

"Ovo bi mogla da bude najvažnija slika druge polovine 20. veka", rekao je šef odseka za modernu i savremenu umetnost u Getijevom institutu za konzervaciju, Tom Lerner.

Polok je ovo delo uradio za bogatu kolekcionarku umetnina Pegi Gugenhajm, koja je sliku 1951. poklonila Univerzitetu u Ajovi.

Delo je ispunjeno živopisnim oblicima nalik na životinje, a sam umetnik ga je opisao kao stampedo životinja američkog zapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: