Konjovićeva raskoš pred Parižanima

Izložba slika Milana Konjovića "Povratak u Pariz" otvorena je 28. maja u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u sklopu obeležavanja stogodišnjice stvaralaštva čuvenog slikara iz Sombora.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 29.05.2012.

14:06

Default images

Izložba, koja će biti otvorena do 30. juna, obuhvata izbor od 25 slika Milana Konjovića (1898-1993).

Slike su deo fundusa Galerije "Milan Konjović" u Somboru, koja je umetnikov legat, zaveštan rodnom gradu 1966. godine.

Zbirka Galerije broji 1.084 Konjovićeva dela i pruža presek kroz čitav njegov stvaralački vek.

Izložbu je otvorio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je rekao da nema boljeg načina za promociju i Vojvodine i Srbije od izložbe Milana Konjovića u Parizu.

"Ovaj naš veliki slikar uložio je više od osam decenija energije, pregalaštva, rada, sa 6.000 radova. On je bio čovek koji je bio vezan sa jedne strane za Pariz, a sa druge strane za Vojvodinu. On je spona izmedju Pariza i Vojvodine", rekao je Pajtić.

Likovni kritičar Sava Stepanov rekao je da je u Parizu "Konjović postao Konjović", odnosno u glavnom gradu Francuske on je došao do svog ekspresionizma, do svog karakterističnog izraza po kojem je postao jedan od najznačajnijih umetnika u srpskoj umetnosti 20. veka.

Organizovanje izložbe omogućili su Ministarstvo kulture, Ministarstvo spoljnih poslova, Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: