Sa španskih ulica pravo u Beograd

Vodič kroz savremenu špansku “urbanu umetnost”, izložba “Grafika. 30 mladih umetnika Španije” otvorena je 3. aprila u “Mikser hausu” u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2012.

15:22

Default images

Reč je o radovima mladih umetnika koji predstavljaju autentičan glas svoje generacije, kazao je kustos izložbe Mario Martin Pareha na otvaranju. Prema njegovim rečima, oni nisu čekali da ih galerije pozovu već su stvar uzeli u svoje ruke, po principu “uradi sam”.

“Ono što objedinjuje ovih trideset umetnika čiji su radovi zastupljeni na ove dve izložbe koje se održavaju u Beogradu je ta izuzetna energija i vitalnost”, objasnio je kustos, dodajući da mu je drago što su dela izložena u autentičnom prostoru kakav je “Mikser Haus”, koji odgovara konceptu izložbe.

Ovo je inače likovna prva izložba koja je otvorena u ovom prostoru. Članica Gradskog veća Vesna Marjanović kazala je da se nada da će deo grada gde se nalazi “Mikser haus” (Savamala) biti u bliskoj budućnosti “više otvoren za umetnike, a malo manje za industriju”, kako bismo imali priliku da uživamo u umetničkim delima naših mladih gradskih autora, kao što sada imamo priliku da uživamo u delima španskih autora.

Savetnik ambasade Španije u Beogradu Francisko de Migel Alvares uporedio je ovu vrstu umetnosti poznate kao “urbana umetnost” sa likovnim delima kojima je nedavno ukrašena zgrada ambasade u kojoj radi
“Ovo je sasvim nova vrsta, nešto sasvim drugačije od etablirane umetnosti”, kazao je Alvares dodajući da izloženi radovi predstavljaju novi, svežiji dah i novu, mladu krv.

Podsetivši na nedavnu izložbu Gojinih grafika i gostovanje Nacionalne plesne kompanije iz Madrida, Alvares je zaključio da je prethdni period u Beogradu bio sasvim u znaku Španije.

Institut Servantes i Contemporanea organizuju izložbu „Grafika. 30 mladih umetnika Španije“ sa ciljem da predstave špansku umetničku scenu 21. veka. Namera ove izložbe je da „preseli“ umetnost koja se dešava na zidovima španskih gradova u druge gradove širom sveta i predstavi na taj način urbanu špansku umetničku scenu.

Postavka je do sada predstavljena u Amanu (Jordan), Bejrutu (Liban), Bordou (Francuska), Sofiji (Bugarska) i Madridu (Španija). Izložba je privukla pažnju 28.000 posetilaca što predstavlja odličnu preporuku i za Beograđane. Nakon Beograda izložba nastavlja svoju svetsku turneju u sedištima Instituta Servantes širom sveta.

Radovi španskih umetnika biće izloženi do 7. maj u “Mikser hausu” i izložbenom prostoru Instituta Servantes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: