Priča o Titaniku stiže u Beograd

Izložba „Titanik – vek kasnije“, sa originalnim izveštajima iz novina, maketom broda i skicama filmskih kostima, biće otvorena 2. aprila u „Supermarketu“ u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

14:10

Default images

Na izložbi će biti izložen originalan primerak dnevnih novina „Boston Globe“ od 16. aprila 1912, dan nakon brodoloma. Naslovna strana ovog broja posvećena je tragediji, a izdanje sadrži i spisak preživelih. Primerak novina deo je kolekcije Nemanje Ćalića, prevodioca i kolekcionara filmskih uspomena.

Domaće izveštavanje o tragediji predstaviće reprinti primeraka dnevnog lista „Politika“ iz 1912. godine. Reprinti su iz bogate digitalne arhive ovog najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, i kroz izveštaje, tekstove i analize o ovom izveštaju o tragediji koja je potresla svet, svedok su bogate tradicije domaćeg novinarstva.

Posetioci će imati prilike da vide i kako je zaista izgledao čuveni brod - udruženja brodomodelara „Panon“ izložiće maketu broda „Titanik“ iz svoje kolekcije, kao i plan broda prema kojem je maketa napravljena.

Na izložbi će biti predstavljene i originalne skice kostima za film „Titanik“ čija je autorka Debora L. Skot. Skot je za dizajn kostima u filmu „Titanik“ osvojila Oskara 1998. godine. Radila je i na filmovima „Suvišni izveštaj“, „Transformersi“, a sa Kameronom je sarađivala ponovo na snimanju filma „Avatar“.
Izložba, koja će biti otvorena do 8. aprila, organizovana je povodom stogodišnjice potonuća čuvenog broda i povratka filma „Titanik“ u bioskope. Tim povodom u svetu se organizuju brojne izložbe sa raznim detaljima sa broda, kao što je jedina preostala karta za prvu klasu, koja je upravo izložena u Liverpulu.

„Titanik“, jedan od najvećih putničkih brodova u istoriji, izgrađen je između 1909. i 1911. godine. Svoje prvo, nažalost i poslednje putovanje od Sauthemptona do Njujorka započeo je 10. aprila. U noći 15. aprila udario je u ledeni breg u Severnom Atlantiku i potonuo. Od 2224 putnika koliko je putovalo ovim brodom, 1514 njih je stradalo u nesreći.

Istoimeni film reditelja Džejmsa Kamerona, u bioskopima se pojavio 1997. godine. Osvojio je 11 Oskara i postao jedno od komercijalno najuspešnijih ostvarenja u istoriji.

Koristeći prednosti savremene tehnologije, stručni tim konvertovao je „Titanik“ u 3D film, koji je premijerno prikazan u Lodonu. U domaće bioskope film stiže 5. aprila.

Slike sa londonske premijere možete pogledati u našoj GALERIJI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: