Izložba u čast Vele Nigrinove

Izložbu povodom 150. godišnjice rođenja istaknute dramske umetnice Avguste Vele Nigrinove (1862-1908), koja je iz rodne Ljubljane prešla u Beograd početkom 80-ih godina 19. veka, otvorio je u četvrtak uveče u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije predstavnik Ambasade Slovenije Milan Predan

Izvor: Tanjug
Podeli

Ističući da mu je čast da proglasi otvorenom postavku pod nazivom "Vela Nigrinova", Predan je u govoru na srpskom jeziku zahvalio Muzeju što čuva uspomenu na veliku glumicu i ženu izuzetne harizme.

"Ona je povezala Srbe i Slovence, da ne kažem Srbiju i Sloveniju, pošto je Slovenija tada još bila u okviru Austrougarske monarhije i tada smo o našoj vlastitoj državi mogli samo da sanjamo", rekao je on.

Predan je primetio da "ima puno simbolike u tome što je za njen dolazak u Beograd zaslužan još jedan veliki Slovenac koji je ovde ostavio svoj pečat, kompozitor Davorin Jenko, autor srpske himne 'Bože pravde'".

"Oboje su pripadali i još pripadaju i slovenačkoj i srpskoj kulturi, čije su veze počele su da se ostvaruju u vremenu kada još nismo živeli u zajedničkoj državi, što potvrđuje blizinu naše kulturne tradicije, naša dva naroda i kulturnog identiteta, bez obzira na fizičke granice koje su se u svim tim decenijama menjale i na kraju i promenile", izjavio je Predan.

Život i rad Nigrinove, zaključio je on, "potvrđuju istinu da kada je reč o velikoj umetnosti onda nije važno pitanje - čija je, jer ona pripada svima. Publiku su pozdravile direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Ksenija Radulović i autorka Olga Marković.

Kustos u penziji Olga Milanović pročitala je sažetu biografiju Vele Nigrinove, a glumica Gorica Popović izvode iz tekstova koje su o njoj pisali Antun Gustav Matoš, francuski istoričar Alber Male, kritičar Boža Nikolajević...

Glumica koju su zvali "srpska Sara Bernar" zauzima jedno od najvažnijih mesta u istoriji srpskog teatra. Na sceni Narodnog pozorišta, gde je stigla već sa 20 godina, ostvarila je obiman i raznovrsan repertoar sa blizu 400 uloga. Bila je lepe pojave, bujnog temperamenta i snažne glumačke individualnosti, kritičari su je cenili, a publika obožavala.

Nigrinova je iskreno zavolela srpsku sredinu. Za vreme srpsko-bugarskog rata 1885. radila je kao dobrovoljna bolničarka i šila rublje za srpske vojnike i ranjenike.

Iznurena napornim radom, sagorevajući iz jedne u drugu ulogu velikog repertoara, umrla je u 45. godini. Njena prerana smrt bila je jedan od najpotresnijih događaja toga doba u srpskoj prestonici.

Likovno

Izložena poslednja Leonardova slika

Rad Leonarda Da Vinčija "Devica s detetom i Svetom Anom" u četvrtak će, posle dugačke i sporne restauracije, biti predstavljen javnosti u pariskom muzeju Luvr, a publici će slika biti dostupna do 25. juna.

Likovno četvrtak 29.03. 10:47 Komentara: 2

Sezanov akvarel vredi 20 miliona?

Redak akvarel francuskog post impresionističkog majstora Pola Sezana, za koji se dugo mislilo da je izgubljen, biće ponuđen 1. maja na aukciji u Njujorku, saopštila je aucijska kuća "Kristi", koja očekuje da slika dostigne 20 miliona dolara.

Likovno sreda 28.03. 09:24 Komentara: 0

Pikasove radove videlo 8.000 ljudi

Izložbu proslavljenog španskog umetnika Pabla Pikasa "Na Azurnoj obali" u galerijskom prostoru nekadašnje fabrike "Beko" u Beogradu, do sada je videlo 8.000 posetilaca, a organizatori su u utorak predstavili novi katalog izloženih predmeta.

Likovno utorak 27.03. 16:35 Komentara: 1
strana 1 od 13 idi na stranu