Zbornik o Marini Abramović na Sajmu

Zbirka intervjua i tekstova o jednoj od najpoznatijih konceptualnih umetnica sveta Marini Abramovič, u izdanju izdavačke kuće Plavi jahač, predstavljena je 25. oktobra na Beogradskom sajmu knjiga.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2011.

18:21

Default images

Autorka zbornika Nataša Marković rekla je na konferenciji za novinare da ta knjiga otkriva "najekstravagantnija lica i zasenčena mesta" iz života kontroverzne umetnice. Ona je dodala da je knjiga zbirka trideset sedam interesantnih i intrigantnih tekstova o Marini Abramović objavljenih u različitim domaćim časopisima, koje je sačinilo dvadeset pet domaćih autora.

"Svojim čuvenim performansima u kojima je ispitivala granice fižičke i mentalne izdržljivosti, privukla je pažnju umetničke javnosti i zaslužila značajno mesto u istoriji umetnosti", rekla je Marković.

Marković je objasnila da je Marina Abramovič počela da postavlja avangardne performanse 1975. godine u Studentskom kulturnom centru i da je uz Novaka Đokovića i Emira Kusturicu najpoznatija ličnost sa ovih prostora u svetu i apsolutna predstavnica novog vremena.

Zvezda moderne umetnosti i performansa Marina Abramovič trenutno radi na najvećem performansu u Moskvi, u galeriji Garaža Romana Abramoviča, kazala je Marković.

Prema njenim rečima, jedan od najvećih ciljeva izdavačke kuće Plavi jahač je da dovede umetnicu u Beograd, a već joj je poslato pismo u kome je gradonačelnik Dragan Đilas poziva da bude gost Skupštine grada.

Plavi jahač za novembar priprema monografiju "Kad Marina Abramovič umre", Amerikanca Džejmsa Vestkota.

Ispcrpljivanje tela postalalo je osnovna karakteristika umetnosti Abramovičeve koja u svojim performansima koristi i noževe kojima se povređuje, a publici ostavlja i mogućnost da puca u nju ili da je reže žiletima dok sedi bez odeće. Pred publikom je umela da guta tablete za lecenje šizofrenije dovodeći sebe u nepredvidiva psihofizička stanja.

Marina Abramovič jedina je s područja Balkana uvrštena u anketu američkog magazina Tajm o najvažnijim umetnicima koji su obeležili 20. vek. Čest je gost njujorstskog muzeja moderne umetnosti - MoMA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: