Radovi Mirka Ilića u MSUV

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od 25. oktobra do 15. novembra biće održana izložba proslavljenog dizajnera Mirka Ilića pod nazivom "Mirnodopski radovi - Mirko Ilić - Retrospektiva 1975-2011".

Kultura

Izvor: PR

Petak, 21.10.2011.

13:16

Default images

Izložba "Mirnodopski radovi - Mirko Ilić - Retrospektiva 1975-2011 - strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975–2011" je događaj koji će publici pružiti priliku da se upozna s dosadašnjim opusom autora koji je početkom osamdesetih godina prošloga veka pokrenuo novi talas zanimanja javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao izuzetne rezultate širom sveta.

Studio Hammer iz Novog Sada realizuje ovaj projekat u koprodukciji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, gde se deo retrospektive nalazi. Mirko Ilić će zainteresovanu publiku voditi kroz izložbu nakon njenog otvaranja u utorak 25. oktobra u 19 časova.

"Izložba ima ideju da naglasi izuzetno jak socijalni angažman Mirka Ilića, koji je kroz svoje radove nepogrešivo "potkazivao" probleme savremenog sveta, pokušavajući da na svoj način svet učini miroljubivijim mestom", saopštio je MSUV.

Mirko Ilić je rođen 1956. u Bijeljini. Karijeru je započeo 1975. kao autor stripova u zagrebačkoj grupi Novi kvadrat, kada počinje da objavljuje i ilustracije u Studentskom listu, Poletu, Pitanjima, Startu i Danasu.

Posle samo nedelju dana od dolaska u Njujork (1986) dobija da radi naslovnu stranu magazina Time. Pošto je oduvek radio slobodni umetnik, mesto art direktora magazinaTime bio mu je prvi stalni posao. Posle Timea, radi i kao art direktor New York Timesa.

Živi u Njujorku, gde je vlasnik Mirko Ilić Corp, studija za grafički dizajn, 3D i kompjutersku grafiku i filmske špice. Među njegovim klijentima su, pored ostalih, Washington Post, Wall Street Journal, Sony Music, Nike, Warner Bros. Njegovi radovi su deo stalnih postavki u muzejima širom sveta.

Predaje dizajn i ilustraciju na postdiplomskim studijama na Cooper Union i School of Visual Arts u Njujorku, i koautor je knjiga "Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design", "Handwritten" te "Design of Dissent". Njegovi radovi su društveno odgovorni, politički angažovani, govore jezikom koji razume ceo svet.

Poslednjih deset godina radio je i u Srbiji (novi vizuleni identitet lista Politika, logo fonda dr Zoran Đinđić, Memorijalni centar Sajmište, itd).

Autor projekta-izložbe je Miloš Jovanović, kustoskinje su Gordana Nikolić iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Sabina Salomon iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: