25 mil. dolara za Klimtov pejzaž?

Pejzaž austrijskog umetnika Gustava Klimta, koji su nacisti ukrali tokom Drugog svetskog rata, mogao bi da dostigne cenu od 25 miliona dolara na aukciji idućeg meseca, saopštila je aukcijska kuća "Sotbi".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

11:48

Default images

Slika "Liclberg na Aterskom jezeru (Litzlberg am Atterseeâ, 1915) koja je vraćena austrijskom vlasniku biće glavna atrakcija aukcije dela impresionista i moderne umetnosti u Njujorku 2. novembra.
"Klimtovi pejzaži sada se smatraju nekim od najvećih ikona moderne umetnosti", rekao je Rojtersu Sajmon Šo zadužen za "Sotbijevu" zbirku impresionista i moderne umetnosti. "Oni su neke od najprepoznatljivijih predstava i njihova privlačnost je istinski globalna".

Delo je postalo poznato u javnosti ranije ove godine kada je austrijski Muzej moderne iz Salcburga pristao da vrati sliku unuku vlasnika Džordžu Jorišu. Odluka je doneta posle dogovora iz 2002. između jevrejskih organizacija i vlasti Salcburga o povraćaju imovine koju su ukrali nacisti.

Joriš, koji sada živi u Montrealu, naslednik je austrijskog magnata Viktora Cukerkandla koji je bio veliki kolekcionar Klimtovih pejzaža. Kada je umro 1927. godine, njegovu kolekciju nasledila je njegova sestra Amali Redlih, Jorišova baba.

Redlihova je deportovana 1941. godine u Poljsku gde je i nestala. Njenu kolekciju zaplenili su nacisti i završila je u austrijskom muzeju.
"Ljudi vole sliku sa pričom", rekao je Šo. "Ako postoji priča vezana za sliku ona doprinosti želji da se ta slika poseduje".

Klimt je naslikao delo 1915. godine. Reč je o dramatičnom seoskom pejzažu Aterskog jezera u zapadnoj Austriji gde je provodio leta. "Ovi pejzaži bili su dragi Klimtu. Napuštao bi Beč i slikao ove slike za sebe. Veoma su smele jer je istraživao različite tehnike koje su veoma radikalne", objasnio je Šo.

Eksperimenti koji se vide na Klimtovim pejzažima neki su od najvažnijih i najuticajnijih medju njegovim delima, a i među najređima su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: