Vodič kroz zbirku D. Damnjanovića

Autorsko vođenje kroz izložbu dela iz Poklon-zbirke Dragoslava Damnjanovića beogradskom Narodnom muzeju, koja je postavljena u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, biće priređeno 30. aprila od 12.00 časova.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 29.04.2011.

15:14

Default images

Prolazeći kroz postavku u društvu autora izložbe posetioci će se upoznati s 222 dela 42 umetnika, od kojih je 26 s bivših jugoslovenskih prostora i 16 inostranih, uglavnom italijanskih umetnika, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Tokom vođenja, autori izložbe Ljubica Miljković, Dragana Kovačić i Gordana Stanišić će se potruditi da svim zainteresovanima predoče različite aspekte sagledavanja i tumačenja kolekcije, a time i brojnih umetničkih pojava i fenomena u kontekstu vremena, mesta, kulturnog i sociološkog okruženja.

Dragoslav Damnjanović je Narodnom muzeju dela iz svoje zbirke poklonio u periodu od 2005. do 2009. godine.

Dela iz zbirke pripadaju konvencionalnim umetničkim medijima, odnosno slikarstvu, grafici, crtežu i skulpturi, ali i onim medijima koji pripadaju proširenom pojmu umetničke kreacije.

Najveći deo zbirke (142 dela) čine radovi Radomira Damnjanovića Damnjana, kolekcionarovog brata. Kolekcija ilustruje sve Damnjanove stvaralačke faze, prikazujući radove ostvarene u raznim medijima.

U zbirci su 72 slike domaćih i inostranih autora, među kojima su, pored Damnjana, Nedeljko Gvozdenović, Marko Čelebonović, Julije Knifer, Uroš Tošković, Branko Miljuš, Radomir Reljić, Dragoš Kalajić, Dušan Otašević, Cile Marinković i drugi.

Zbirka, takođe, sadrži radove Marine Abramović i Ulaja, braće Dimitrijević, Mersada Berbera, Raše Todosijevića, Gorana Trbuljaka, Stojana Ćelića, Eugena Felera, Branislava Karanovića.

Inostrani deo kolekcije čine dela italijanskih umetnika različitih generacija, koja su nastala u rasponu od četrdeset godina, od 1966. do 2005. Većina radova iz grafičke zbirke vezana je za aktivnosti "Studija 16/e" iz Torina, koji je delovao između 1975. i 1985.

Izložba u Muzeju istorije Jugoslavije otvorena je od 2. aprila do 29. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: