Uručenje "Save Šumanovića" 1.aprila

Nagrada "Sava Šumanović" za likovnu umetnost, koju dodeljuju Novosadski sajam i galerije "Bel art" i "Zlatno oko", biće uručena umetniku Radomiru Damnjanoviću Damnjanu 1. aprila u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 30.03.2011.

17:47

Default images

Nagrada je Damnjanoviću dodeljena tokom tradicionalne likovne izložbe "Art ekspo" koja je tokom marta održana na Novosadskom sajmu.

Neposredni povod za dodelu nagrade "Sava Šumanović" bila je retrospektivna izložba radova Radomira Damnjanovića Damnjana koja je u maju prošle godine priređena u "Galeriji 73" u Beogradu.

Izložbu je pratila obimna dvojezična monografija, na srpskom i italijanskom, čiji su autori Jerko Denegri i Tomazo. Monografiju o Damnjanovićevom opusu objavila je "Vujčić kolekcija" iz Beograda.

Odluku o dobitniku doneo je žiri u kojem su bili novosadski likovni kritičar Sava Stepanov (predsednik), galeristkinja Vesna Latinović, direktorka Galerije "Bel art" i istoričarka umetnosti Vesna Burojević, direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu.

Priznanje će umetniku biti uručeno u holu Izvršnog veća Vojvodine u Novom Sadu, koje je i pokrovitelj manifestacije.

Radomir Damnjanović Damnjan je diplomirao 1957. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, gde je dve godine kasnije završio i postdiplomske studije. Na umetničkoj sceni prisutan je od poznih 1950-ih, a od početka sedamdesetih stvara paralelno u jugoslovenskom i italijanskom društveno-političkom i kulturnom kontekstu.

Prve samostalne izložbe priredio je u Beogradu. Dva puta je izlagao u jugoslovenskom paviljonu na Bijenalu u Veneciji, 1966. i 1976. godine. Učestvovao je i na Bijenalu u Tokiju 1967. godine.

Od početka sedamdesetih godina proširio je polje svog umetničkog delovanja i ostvario mnoga inovativna rešenja u domenu performansa, primarnog slikarstva, videa, filma i fotografije.

Tokom osamdesetih godina prividno se vratio klasičnim temama slikarstva - mrtvoj prirodi, portretu i autoportretu, ali ih je obrađivao na nekonvencionalan način, ostvarivši ubedljive primere "slikarstva citata", značajnog fenomena postmodernističke umetnosti tog perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: