Ivan Radović u Legatu Čolaković

Izložba dela uglednog srpskog moderniste Ivana Radovića, pod nazivom "Od apstrakcije do predela čulnosti", biće otvorena od 24. februara do 23. marta u galeriji Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Izložba predstavlja deo projekta "Muzej u pokretu" koji je Muzej savremene umetnosti (MSU) iz Beograda pokrenuo kako bi Beograđanima i žiteljima drugih gradova u Srbiji omogućio da vide dela iz njegovih zbirki dok traje rekonstrukcija muzejske zgrade na beogradskom Ušću.

Ivan Radović (Vršac,1894 - Beograd, 1973) prošao je kroz više različitih likovnih faza: kubokonstruktivizam, neoklasicizam, apstrakciju, naivizam, intimizam, poetski realizam.

Učio je slikarstvo na Umetničkoj akademiji u Budimpešti. Predavao je na Umetničkoj školi u Beogradu, a dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) bio je od 1970. godine.

Glavna tema Radovićevog slikarstva jeste vojvođansko selo, s prepoznatljivom atmosferom optimizma, humanosti i čulnosti, u spontanoj, sudbinskoj ljubavi prema rodnom kraju.

Likovno

U Čačku otvorena „Grafika 2011“

Tradicionalna izložba „Grafika“ koja objedinjuje radove dva umetnika različitih poetika i postupaka iz ove oblasti likovnog stvaralaštva, otvorena je 25. februara u čačanskoj galeriji „Risim“.

Likovno nedelja 27.02. 17:03 Komentara: 0

Konkurs za izradu poštanske marke

Ambasada Republike Mađarske u Beogradu i Javno preduzeće PTT saobraćaja "Srbija" u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Srbije raspisali su konkurs za izradu idejnog likovnog rešenja za prigodnu poštansku marku - 200 godina od rođenja kompozitora Franca Lista.

Likovno sreda 23.02. 18:24 Komentara: 0

Umetnost nepoželjna na "Fejsbuku"?

Danski umetnik Frode Štajnike bio je isključen iz društvene mreže "Fejsbuk" jer je stavio na svoj profil sliku "Poreklo sveta" Gustava Kurbea iz 1886. godine na kojoj je predstavljen ženski polni organ.

Likovno ponedeljak 21.02. 12:16 Komentara: 22

KCB na festivalu „Sarajevska zima“

Kulturni centar Beograda i ove godine će učestvovati na festivalu „Sarajevska zima“ gde će 21. februara biti otvorene dve izložbe koje su organizovane tokom prethodne godine u galerijskim prostorima KCB-a.

Likovno subota 19.02. 13:52 Komentara: 0

Benksi stigao u Holivud?

Sa pripitim Mikijem Mausom koji kruži po Sanset Bulevaru i psom koji piški po Beverli Hilsu u Los Anđeles stigao je Benksi (Banksy), britanski grafiti umetnik koji je nominovan za Oskara u kategoriji "najbolji dokumentarni film" za "Exit Through the Gift Shop".

Likovno petak 18.02. 14:28 Komentara: 3
strana 1 od 16 idi na stranu