Zlatni i srebrni novac kasne antike

U Narodnom muzeju u Beogradu 29. maja biće predstavljen katalog "Zlatni i srebrni novac kasne antike" (284-450 godine) iz njegove zbirke, čiji je autor dr Miloje Vasić.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.05.2008.

00:06

Default images

Katalog je treći tom edicije "Numizmatika" koju objavljuje Narodni muzej, u okviru svoje izdavačke delatnosti.

Zbirka zlatnog i srebrnog novca kasne antike, koja se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, pored izuzetne materijalne ima i veliku naučnu vrednost.

Njenim proučavanjem moguće je doći do niza podataka o privredi i monetarnoj istoriji na našem prostoru.

Značaj materijala obrađivanog u studijskom katalogu naveo je autora da u uvodnom delu kataloga napiše opširnu studiju u kojoj je pokušao da ukaže na sve probleme koji proističu iz nalaza novca od plemenitog metala.

Prva tri poglavlja ove studije ocrtavaju opštu sliku kovanja i kovnica, monetarne reforme, prihoda i rashoda u carstvu.

Analiza data u četrvrtom poglavlju prikazuje monetarna kretanja u dijecezi Meziji (Dakiji) tokom kasne antike.

Osim numizmatičkim stručnjacima, dobro upoznatim sa navedenom problematikom, katalog je namenjen i široj kulturnoj javnosti, kao i ljubiteljima starina koje upoznaje sa različitim vidovima ekonomije, prava i monetarne politike kasne antike.

Vasić se u studiji ograničio na područje Mezije, koja se nalazila na teritoriji današnje Srbije. Prema rečima autora, studija bi mogla biti podstrek autorima iz Bugarske i Makedonije da obradom numizmatičkog materijala iz njihovih muzejskih, numizmatičkih kolekcija daju potpuniju informaciju o monetarnim kretanjima u ovoj velikoj i značajnoj dijecezi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: