Ponovo izložen Munkov Vrisak

“Vrisak”, slika Edvarda Munka ošećena u krađi 2004. godine, ponovo je, posle restauracije, izložena u muzeju slavnog norveškog umetnika.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 24.05.2008.

13:23

Default images

Slika “Vrisak”, posle dve godine međunarodne potrage, pronađena je u avgustu 2006. Slika je tada podvrgnuta restauratorskim radovima, pošto su je lopovi oštetili prilikom izvačenja iz rama u kojem se nalazila i držali u neodgovarajućim uslovima. U donjem levom uglu još uvek su vidljiva oštećenja nastala zbog vlage.

Stručnjaci koji su radili na restauraciji slika “Vrisak” i “Madona”, koje su zajedno ukradene 2004. iz Munkovog muzeja u Oslu, naveli su da je ovaj proces bio naročito zahtevan zato što nisu znali čemu su sve slike bile izložene. Vođa tima, Mete Havrevold, izjavila je da nisu popravljali fleku od vlage na slici “Vrisak” zato što bi to moglo da pogorša stanje.

Slike "Vrisak" i "Madona" ponovo se mogu pogledati na izložbi koja će trajati u Munkovom muzeju do 26. septembra.

Za potrebe ove izložbe, obe slike dodatno su obezbeđene.

Prilikom prikazivanja ovih slika novinarima u sredu, 21. maja, direktorka Muzeja Ingebjorg Idsti, izjavila je da se sada veruje da je “Vrisak”, jedna od najpoznatijih slika u istoriji, naslikan 1910. godine, a ne 1893. kako se ranije smatralo.

“Pisani izvori, kombinovani sa studijama stila i, do izvesne mere, opsežnim tehničkim opservacijama tokom procesa restauracije slike, ukazuju na skoriji datum nastanka”, rekla je direktorka muzeja.

“Madona” je pretrpela mnogo ozbiljnija oštećenja od "Vriska" prilikom krađe, između ostalog, platno na kojem je naslikana bilo je pocepano.

Rad na kojem je prikazana naga žena raspuštene duge kose, biće podvrgnut daljoj restauraciji kada se izložba završi.

Lopovi koji su ukrali ove slike, istrgli su platna iz ramova zato što su mislili da su tu smešteni uređaji za praćenje.

Kradljivci koji su učestvovali u pljački osuđeni su u aprilu 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: