Priznanja 30. Salona arhitekture

Gran pri 30. salona arhitekture "Radovi su u toku..." uručen je 27. marta Zoranu Abadiću i Dušanu Milovanoviću za Objekat socijalnog stanovanja u Novom naselju u Valjevu, za unapređenje standarda življenja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 28.03.2008.

12:17

Default images

Žiri kojim je predsedavao prof. Zoran Lazović a članovi su bili Žaklina Gligorijević, mr Vladimir Milenković, Vladimir Mitrović i Josip Pilasanović, dodelio je priznanja u kategoriji "Arhitektura" Darku Marušiću i Mileniji Marušić za objekat "Metals banke" u Novom Sadu, za unapređenje urbanog konteksta.

Za estetiku industrijskih objekata u istoj kategoriji nagrađeni su Vuja Aleksandar i Milan A. Đurić, za logistički centar "Milšped" u Krnješevcima (Stara Pazova), dok je za oblikovanje i angažovanje javnog prostora u autentičnom predelu nagrada pripala Milošu Antonijeviću i Aleksandru Bobiću za ambijentalnu scenu u selu Trpkova na Zlatiboru.

Mustafa Musić je nagrađen za projekat hotela u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, u kategoriji "Arhitektura - projekti", "za svežinu i posebnost izraza", dok je za najbolji enterijer po atmosferi i sveukupnosti dizajna proglašen noćni klub "The Tube" u Siminoj ulici koji su izveli Đorđe Gec, Daniela Stanković i Nevena Stojović.

Priznanje u kategoriji "Urbanizam" dobili su Vladimir A. Milić i Vladan Đokić za urbanističko rešnje - prostornu programsku proveru područja Luke Beograd - Ada Huja, za uspešno istraživanje modela velikih poteza gradskih priobalja.

U istoj kategoriji ali za sinteznu urbanističku studiju transformacije lokacije firme "Brodogradilište Beograd" nagrađen je autorski tim Stevan Mićić (rukovodilac) i saradnici Sanjin Grbić, Tatjana Mićić, Ivana Jovanović, Ksenija Vukanović, Jelen Milutinović i Nebojša Radoš koji je izveo maketu.

U kategoriji "Gosti Salona - delo u inostranstvu" nagrađeni su Vlada Slavica, Dušan Popović i Aleksandar Aleksić za sportsku halu "Igalo" u Crnoj Gori.

U istoj kategoriji ali za izuzetnost arhitekture u kontekstu priznanje su dobili Maša Bratuša i Džon Ruane za dogradnju i reprogamiranje postojeće kuće, u Leganu u Irskoj.

Priznanje u kategoriji "Publikacije" pripala su Ljiljana Miletić-Abramović za studiju "Paralele i kontrasti - srpska arhitektura 1980-2000", Dragani Vasiljević-Tomić za "Kultura boje u gradu: identitet i transformacija" i Milanu Maksimoviću za doprinos publicistici knjigom "Arhitektura".

U kategoriji "Publikacije" nagrađeni su časopisi "Dans" (časopis za arhitekturu i urbanizam Društva arhitekata Novog Sada) i "Forum" (časopis Saveza arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda).

Na Salonu koji će biti otvoren do 30. aprila izloženo je i 140 odabranih radova domaćih arhitekata, od 220 prispelih na konkurs, a pravo da konkurišu za nagrade imalo je 110 radova.

Publika će moći da vidi i 30 studentskih i konkursnih radova koji su van konkurencije za nagrade.

U pratećem programu Salona okosnicu će predstavljati projekat oživljavanja Starog sajmišta. Osim istoriografske izložbe, studenti Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti imaće radionice koje će biti u vidu izložbe, pozorišne predstave, razgovora.

Kustos izložbe je mr Ljiljana Miletić-Abramović iz Odseka za arhitekturu Muzeja primenjene umetnosti. U okviru Salona, izdavačka kuća IPS priredila je prodajnu izložbu monografija na temu arhitekture, na srpskom i engleskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: