Vredan poklon galerijama u Londonu

Umetnička kolekcija, čija vrednost je procenjena na 100 miliona funti, biće poklonjena Tejt i Nacionalnoj galeriji u Londonu..

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

12:00

Default images

Britanski kolekcionar Sajmon Sejnsberi, koji je preminuo 2006. godine, ostavio je Tejt i Nacionalnoj galeriji 18 slika umetnika kao što su Klod Mone, Pol Gogen i Lusijan Frojd.

Direktor galerije Tejt Nikola Serota nazvao je donaciju „jednim od najvažnijih zaveštanja u proteklih 100 godina nacije“.

Galerija Tejt izložiće svih 18 slika tokom leta 2008. godine, nakon čega će deo kolekcije, 5 slika, biti preseljen u Nacionalnu galeriju u Londonu, a preostalih 13 slika ostaće izloženo u Tejtu.

Dogovor o donaciji slika postigli su direktor Nacionalne Galerije Nil Mekgregor, direktor galerije Tejt Nikolas Serot i sam Sejnsberi tako da svaka slika bude prebačena u dom koji joj najviše odgovara. Prilikom podele slika ignorisano je pravilo da je modernoj umetnosti mesto u Tejt galeriji a delima starih majstora u Nacionalnoj galeriji.

„Zaveštanje Sajmona Sejnsberija Nacionalnoj galeriji je zaista izuzetan potez.Ove izuzetne slike značajno će obogatiti naše impresionističke i post-impresionističke kolekcije“, izjavio je direktor Nacionalne galerije Martin Vajld.

Sajmon Sajnsberi, veoma uticajan dobročinitelj u svetu umetnosti, bio je član porodice u čijem je vlasništvu „J Sainsbury Plc“, jedan od najvećih lanaca supermarketa u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: