Slika "Tajna večera" na internetu

Ljubiteljima Renesanse koji nisu u prilici da odu u Milano i razgledaju "Tajnu večeru" Leonarda da Vinčija, sada je dovoljno da imaju internet da sebi pruže specijalno zadovoljstvo.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2007.

13:21

Default images

Od 27. oktobra, italijanski zvaničnici postavili su na sajtu www.haltadefinizione.com onlajn sliku "Tajne večere" od 16 milijardi piksela - što je 1.600 puta više od slika koje se dobijaju tipičnim digitalnim aparatom od 10 miliona piksela.

Visoka rezolucija omogućiće stručnjacima da analiziraju detalje freske iz 15 veka, koje inače ne bi bili u prilici, kao što su tragovi skica koje je Leonardo načinio pre slikanja.

"Svi koji budu odlučili da posete našu internet stranicu biće u mogućnosti da na slici primete detalje koje nije moguće uočiti posmatranjem originalne slike poput providnih čaša koje je Leonardo naslika. Takođe posetioci će biti u stanju i da primete u kakvom je stanju boja same slike", izjavio je kustos Alberto Artivoli.

Originalnu sliku Leonarda da Vinčija, koja se nalazi u crkvi "Santa Maria delle Grazie" u Milanu, godišnje poseti preko 350.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: