Da Vinči do 7.novembra u Zrenjaninu

Zbog velikog interesovanja publike izložba "Leonardo da Vinči" u Narodnom muzeju u Zrenjaninu biće produžena za deset dana.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

13:54

Default images

Izložba, koju je do sada videlo preko 12.500 posetilaca, će, umesto do 28. oktobra, biti otvorena do 7. novembra 2007. godine.

Izložba “Leonardo da Vinči u Zrenjaninu” edukativnog je karaktera i obuhvata četiri makete izrađene po Leonardovim nacrtima, kao i panele različitih dimenzija koji predstavljaju hidraulična i slikarska proučavanja i radove umetnika iz perioda renesanse.

Postavka je stigla iz Muzeja Leonarda da Vinčija (Ecomuseo Adda di Leonardo) iz italijanskog nacionalnog parka Ada Nord.

Na izložbi su makete koje demonstriraju princip rada spojenih sudova, simulaciju brzaka na rekama, način na koji je primenom Arhimedovog puža ili zavrtnja Leonardo uspevao da vodu diže na visinu, kao i konstrukcija samonosećeg mosta (koju uz dodatni set posetioci mogu konstruisati na licu mesta).

U okviru izložbe postoji i izdvojeni prostor u kojem učenici mogu da ostave svoj utisak o poseti putem crteža, teksta i sl. Muzej obezbeđuje materijal za rad a gotovi radovi se kače na izložbeni pano u tom prostoru da bi se na kraju izvršio odabir najuspešnijih radova od kojih će u tradicionalnoj akciji „Odjeci“ naknadno biti formirana izložba u Holu muzeja.

Radionicu, koja je počela sa radom u sredu 3. oktobra i traje do zatvaranja izložbe, realizuje Pedagoško-informativna služba zrenjaninskog Narodnog muzeja sa Nevenom Dujin-Grković, kustosom pedagogom, na čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: