Izložba Kolomana Mozera u Beču

Muzeju Leopold u Beču od 25. maja do 10. septembra otvorena je velika izložba posvečena Kolomanu Mozeru (1868-1918).

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.05.2007.

00:02

Default images

Koloman Mozer je do danas jedan od najznačajnijih umetnika bečkog Jugendstila, jedan od osnivača bečke Secesije.

Njegov opus širokog spektra doseže od skica za plakate preko dizajna nameštaja do slikarstva. Izložba prikazuje oko 550 eksponata i podeljena je u nekoliko odeljaka prema hronogiji dela.

Koloman Mozer je bio poznat i priznat po plakatima i ilustracijama kao i po njegovim skicama za fasade za bečku Secesiju.

Svetsku slavu Mozer je dostigao kada je 1903. godine osnovao Bečku radionicu zajedno sa svojim prijateljem Jozefom Hofmanom i industrijalcem Fricom Verndorferom, u kojoj su od najrazličitijih materijala dizajnirani predmeti.

1907. godine se Koloman Mozer povukao iz bečke radionice i pojačano se okrenuo ponovo slikarstvu koje je studirao na Akademiji likovnih umetnosti.

Pod uticajem Gustava Klimta stvarao je izražajne slike koje osim pejzaža i mrtve prirode prikazuju i monumentalne portrete kao i alergorične i mitološke prikaze u krajnje individualnoj obojenosti. Mozer je jedna od ključnih figura za prodor austrijske umetnosti u 20. vek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: