Narodni muzej u Valjevu

U prvoj nacionalnoj Noći muzeja, koja se 19. maja organizuje u više gradova Srbije, za posetice se otvara nova stalna postavka Narodnog muzeja Valjevo. Postavku, pod nazivom "Valjevo – treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti", svečano će otvoriti akademik, profesor dr Aleksandar Loma.

Podeli

Otvaranjem ove izložbe završava se višegodišnji proces rekonstrukcije objekta i revitalizacije institucije Narodnog muzeja Valjevo.

Nova stalna izložba valjevskog muzeja će biti prva kompleksna postavka u Srbiji osmišljena i realizovana po savremenim muzeografskim načelima. Nova koncepcija se zasniva na kombinovanju klasičnih načina muzejske prezentacije sa savremenim tehnikama ambijentalne i događajne rekonstrukcije, uz upotrebu multimedijalnih sredstava.

Posetici će u Muzeju moći da dožive ambijent prvih pećinskih staništa, da vide trodimenzionalnu predstavu neolitske grnčarske radionice, da prođu kaldrmom staru čaršiju. Moći će i da dočekaju prvi voz, da uđu u šator sa slike Nadežde Petrović – Valjevska bolnica, da vide ratni kabinet vojvode Živojina Mišića, i da predahnu pored salona koji je valjevska trgovačka porodica otkupila od bečkog konzula...

Predhodna stalna postavka valjevskog muzeja bila je otvorena 1979, a 1997 godine je zatvorena zbog oronulosti zgrade. Proces revitalizacije ustanove otpočeo je 2001. godine izradom građevinskog projekta, a nastavljen je 2002. godine.

2005. godine, Narodni muzej Valjevo dobio je plaketu Mihajlo Valtrović, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najuspešnijem muzeju u predhodnoj godini.

Svi poslovi petogodišnje revitalizacije Narodnog muzeja Valjevo, koji su konačno završeni i koji će prvi put biti prezentovani javnosti 19. maja, koštali su nešto više od 500.000 evra, koje su obezbedili Ministarstvo kulture i Opština Valjevo.

Noć muzeja održava se 19. maja od 18.00 - 02.00 časova, na oko 100 različitih muzejskih i galerijskih prostora širom Srbije. Osim Beograda, ove godine u Noći muzeja učestvovaće i Novi Sad, Šabac, Valjevo, Niš, muzej na otvorenom Sirogojno, kao i Savremena galerija i Narodni muzej u Zrenjaninu i Narodni muzej u Kikindi.

Pročitajte više o Noći muzeja

Likovno

Uglycute

Od 1. -5. juna, u Muzeju 25. maj, u okviru Nordijskog kulturnog leta, održaće se radionica i prezentacija radova umetničke grupe Uglycute iz Švedske.

Likovno sreda 30.05. 10:29 Komentara: 0

Antička zbirka putuje u Italiju

Prvi put u istoriji beogradskog Narodnog muzeja, 230 vrhunskih dela antičke arheologije putuje u Italiju, gde će biti priređena izložba "Balkan - Antička civilizacija između Dunava i Jadranskog mora".

Likovno utorak 29.05. 11:10 Komentara: 0

Flesh&Fantasy u Distriktu

Od 29. maja do 2. juna u Kulturnom centru Distrikt u Muzeju primenjene umetnosti biće otvorena izložba fotografija Svetlane Jovanović pod nazivom"Flesh&Fantasy".

Likovno utorak 29.05. 11:00 Komentara: 1
strana 1 od 13 idi na stranu