Film snimljen po priči Stivena Kinga toliko je loš da je autor tužio studio VIDEO

Godine 1975. Cavalier magazine objavio je neobičnu kratku priču Stivena Kinga "The Lawnmover man", o Haroldu Parketu, ocu iz predgrađa koji unajmljuje kompaniju za negu travnjaka da kosi svoje zaraslo dvorište.

Kultura

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 05.06.2023.

20:09

Film snimljen po priči Stivena Kinga toliko je loš da je autor tužio studio VIDEO
Foto: Profimedia

Nalazi se suočen sa čudnim, ali veselim čovekom koji očigledno radi za grčkog boga Pana i čija magična kosilica kao da ima sopstveni um.

Kada se čovek svuče da bi jeo pokošenu travu pred očima bilo kog radoznalog komšije, nesrećni stanovnik predgrađa zove policiju, koja stiže prekasno - Parket postaje poslednja žrtva kosača. Godine 1992. New Line Cinema je objavio filmsku adaptaciju prvobitno nazvanu "The Lawnmower man" Stivena Kinga, koja je imala toliko malo sličnosti sa Kingovom originalnom pričom da je autor tužio distributera i zahtevao da se njegovo ime ukloni iz naslova i marketinga — i pobedio.

Priča od 10 stranica sama po sebi nije dovoljno velika za dugometražnu adaptaciju, tako da je Allied Vision, koji je bio vlasnik filmskih prava na delo, angažovao pisce Breta Leonarda i Gimela Evereta, koji su spojili Kingovu priču sa sopstvenim pred- postojeći Ciber God scenario. Kada njegov koeficijent inteligencije skoči znatno iznad proseka, on razvija natprirodne sposobnosti kao što su čitanje misli i telekineza i počinje da ih koristi da bi se osvetio onima koji su mu naneli nepravdu. Na kraju odlučuje da se transformiše u biće čiste energije i stopi se sa internetom.

Džob izgleda i ne ponaša se nimalo kao Kingov bezimeni paganski baštovan, a seme Kingove priče je prisutno samo u jednoj sceni, u kojoj Džobi ubija nasilnog oca svog mladog prijatelja Pitera svojom ogromnom, telepatski kontrolisanom crvenom kosilicom.

"Toliko je labavo zasnovano na priči Stivena Kinga da je to prevara"

King je potom video film, koji se u tom trenutku još zvao "The Lawnmower man" Stivena Kinga, na prvoj projekciji, i iako je priznao da je vizuelno "izvanredan“, on je "i dalje bio nezadovoljan trolovima u New Line Pictures“. Recenzije o filmu bile su osrednje do negativne, što je dodatno podstaklo Kingove tvrdnje da bi njegova povezanost sa filmom naškodila njegovoj umetničkoj reputaciji.

Krajem maja 1992. King je podneo tužbu protiv New Line-a kako bi njegovo ime uklonio iz filma i tražio odštetu u vidu sve zarade koja se može pripisati korišćenju njegovog imena. U to vreme, film je zaradio 30 miliona dolara na blagajnama, a slučaj je rešen godinu dana kasnije, kada je sud presudio da Nju lajn mora da ukloni Kingovo ime iz naslova i dosudio Kingu 2,5 miliona dolara odštete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: