Morgan Friman proslavio se tek kasnije: Ovaj film iz 1987. ga je vinuo u zvezde VIDEO

Put do slave za neke je holivudske glumce bio trnovit, a mnoge zvezde su svoju popularnost stekle u mladosti. No, to nije slučaj sa holivudskom legendom Morganom Frimanom koji je postao slavan tek kad je napunio 50 godina.

Kultura

Izvor: index.hr

Nedelja, 04.06.2023.

20:50

Morgan Friman proslavio se tek kasnije: Ovaj film iz 1987. ga je vinuo u zvezde VIDEO
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Slavni oskarovac 1. juna proslavio je svoj 86. rođendan, a upisao se u istoriju kao glumac koji je čak pet puta nominovan za Oskara te je proglašen jednim od najboljih glumaca svoje generacije.

Uloga kojom je oduševio kritiku

Zvezda kultnog filma "Iskupljenje u Šošenku" proslavio se brojnim blokbasterima, poput Sedam, Imaš petlju? i Svemogući Brus, ali slavu je stekao tek u 50. godini svojom prvom velikom filmskom ulogom.

Friman je svoju priliku dočekao glumeći u kriminalističkom trileru "Street Smart" iz 1987. Film prati novinara Džonatana Fišera (Kristofer Riv), koji se bori da zadrži posao u časopisu i izmišlja priču o dileru koji neobično nalikuje stvarnom dileru Fast Blacku (Friman) koji od Džonatana traži da otkrije svoje izvore.

Iako je film doživeo neuspeh na blagajnama, osigurao je Frimanu prvu nominaciju za Oskara, i to onu za najbolju sporednu ulogu.

Osigurao kultni status

Friman je svojom izvedbom oduševio kritiku, a svoj je kultni status potvrdio ulogama poput narednika Džona Rolinsa u filmu "Rat za slavu" (1989.) i Hokea Kolburna u filmu "Vozeći gospođicu Dejzi" (1989.).

Međutim, pre te sudbonosne uloge, Friman je glumio u dečjoj TV seriji "The Electric Company" koja je osvojila Emi, a koja se emitovala između 1971. i 1977. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: