Cifra od koje boli glava: Džek Nikolson je za ulogu u Betmenu zaradio 15 puta više od glavnog glumca

Godinu 1989. obeležio je Betmen, superherojski film reditelja Tima Bartona, koji je oduševio i publiku i kritičare.

Kultura

Izvor: index.hr

Subota, 03.06.2023.

12:14

Cifra od koje boli glava: Džek Nikolson je za ulogu u Betmenu zaradio 15 puta više od glavnog glumca
Foto: Profimedia

Danas se film smatra kultnim klasikom, a mnogi obožavaoci Betmena smatraju ga jednom od svojih omiljenih filmskih adaptacija ovog strip junaka. Osim što je dobio pozitivne kritike i priznanja, film je takođe postigao ogroman komercijalni uspeh. Iako je to bio veliki finansijski trijumf za Warner Bros., možda je još uspešniji bio Džek Nikolson, koji je zaradio bogatstvo igrajući Džokera. Paradoksalno, Majkl Kiton koji je igrao Betmena nije zaradio ni približno sličan iznos.

Povratak Betmena je snimljen sa budžetom od 48 miliona dolara i ukupno je zaradio preko 411 miliona dolara, što ga čini drugim filmom sa najvećom zaradom iz 1989. Prethodio mu je samo film Indijana Džons i poslednji krstaški rat koji je na blagajnama zaradio preko 470 miliona dolara.

Nikolson se premišljao o ulozi Džokera, ali ju je na kraju prihvatio zbog prestiža i mogućnosti zarade, piše FandomWire. Glumac je prvobitno trebalo da potpiše ugovor na 10 miliona dolara, ali je Nikolson u filmu video veliki potencijal za zaradu, pa je ugovoreni fiksni honorar smanjio na 6 miliona dolara, ali se sa studijom dogovorio da će dobiti procenat od ukupnu zaradu koju je ostvario film.

Pošto je Nikolson u to vreme već imao dva Oskara iza sebe i bio jedan od najtraženijih glumaca na svetu, studio je prihvatio njegove uslove. Kao rezultat toga, glumac je otišao kući sa 90 miliona dolara umesto sa 10 miliona, što je njegovu ulogu Džokera učinilo jednom od najskupljih uloga u istoriji filma.

Oskarovac je u filmu izgovorio samo 585 reči, a njegova zarada bila je čak petnaest puta veća od zarade Majkla Kitona, koji je igrao glavnu ulogu. Naime, Kiton je za ulogu Betmena zaradio "samo" 6 miliona dolara, što je impresivno, ali ipak neznatno u poređenju sa Nikolsonovom zaradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: