Premijera filma "Sveti Jakov Tumanski" zakazana za 5. april u Beogradu

Film "Sveti Jakov Tumanski", premijerno biće prikazan u sredu 5. aprila u 20 časova u Domu omladine Beograda. Publika će moći da pogleda film i dan ranije, 4. aprila na pretpremijeri koja ima humanitarni karakter. Karte po ceni od 350 dinara mogu se kupiti na Tickets.rs, a sav prihod od prodaje karata otići će u humanitarne svrhe za Versko dobrotvorno starateljstvo, koje svakog dana obezbeđuje 2000 obroka za socijalno ugroženo stanovništvo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

"Sveti Jakov Tumanski" je dokumentarni film reditelja Boška Milosavljevića o Svetom Jakovu Arsoviću, koji do dana današnjeg ostaje enigma. Kuda se sve kretao Radoje Arsović, i kako je došao do Svetog vladike Nikolaja i doživeo veliki preobražaj?

Film pokazuje ključne momente njegovog života, školovanje, rat, obrazovanje i prosvetiteljski rad, kao i potonje monašenje, stradanje, i nakon smrti, uzdizanje u svetost.

Posebno se izdvaja period života koji je proveo kao iskušenik i monah u Žiči, kao i stradanje i misija koja će ga dovesti do Tumanskog manastira.

Foto: Promo
Foto: Promo

"Veoma mi je bilo važno da se bavim ovom temom, pošto je to bio svojevrsni izazov. Jednostavno, nemamo tako često priliku da radimo na filmu o svetitelju – a čak i kada se ukaže – postavljamo i sebi i drugima brojna pitanja. I pokušavamo da odgovorimo.

Ali, to je teško. Naš film nije odgovor, nego samo dodatni putokaz ka kulturi sećanja, koju posebno neguje naša pravoslavna crkve. Film o Svetom Jakovu snimali smo dosta dugo, ali na autentičnim lokacijam, sa veoma upućenim sagovornicima i sjajnim glumcima. Bilo je lepo raditi na ovom filmu. Bilo je i poteškoća, naravno , ali nadam se da će se ova priča svideti ljudima koji je budu gledali. I voleo bih da utiče, makar malo, na naše zajedničko sećanje.

Zahvalan sam Bogu i ljudima što mi je data prilika da režiram ovaj film. Veliku zahvalnost dugujem tumanskim monasima, kao i mojim prijateljima i saradnicima.... i pozivam sve ljude dobre volje da pogledaju naš film!", ističe reditelj Boško Milosavljević.

Film "Sveti Jakov Tumanski" je skroman pokušaj da se doprinese kulturi sećanja i prikaže život jednog našeg svetitelja Jakova Arsovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu