Netfliks opet na meti kritika zbog izvrtanja istine o Dajani: "Ovo se mnogima neće svideti" FOTO

Netfliks je prethodno naglasio da trenutak sudara neće biti prikazan, međutim, izvor za Dejli mejl kaže drugačije.

Kultura

Izvor: Jutarnji.hr

Ponedeljak, 20.03.2023.

12:41

Netfliks opet na meti kritika zbog izvrtanja istine o Dajani:
Foto: Profimedia

Čini se da je popularna Netfliksova serija “Kruna” izazvala još jednu kontroverzu. Istorijska drama koja prati sudbinu kraljevske porodice od četrdesetih godina prošlog veka već se mnogo puta suočila sa žestokim kritikama zbog neistina iliti izvrtanja istine.

Naime, na setu u britanskom studiju Elstree pojavile su se fotografije replike unakaženog mercedesa u kojem je princeza Dajana poginula.

Dajana i njen ljubavnik Dodi Fajed umrli su u ranim jutarnjim satima 31. avgusta 1997. nakon automobilske nesreće u pariškom tunelu Pont de l‘Alma. Netfliks je ranije naglasio da trenutak sudara neće biti prikazan u njihovoj seriji, međutim, izvor za Dejli mejl sada govori drugačije.

"Mislim da se mnogima ovo neće svideti, pogotovo što su tako detaljno rekreirali smrskani auto, a kraljevska porodica će biti posebno uzrujana."

Dodi Fajed i vozač Henri Pol poginuli su na mestu nesreće, dok je Dajana, koja je prevezena u bolnicu, preminula kasnije od posledica povreda.

Netfliks se našao na meti kritika kada je prethodno odlučio da prikaže Dajanu kako daje intervju za Panoramu osramoćenom bivšem BBC-jevom novinaru Martinu Baširu.

Britanske novine "Mejl on sandej" pokrenule su 2020. kampanju zahtevajući od Netfliksa da milionima svojih gledalaca jasno da do znanja da popularna serija izvrće istinu i predstavlja činjenice kao fikciju.

Mnogi političari, kraljevski stručnjaci i Čarlsov bliski prijatelj poduprli su kampanju koja je usledila nakon niza kritika zbog izvrtanja incidenata u seriji. Među kritičarima se našao i Dajanin brat, Spenser, koji je izjavio da mu nije ugodno da gleda prikaz svoje sestre u seriji, a prethodno je rekao da se boji da će gledaoci zaboraviti da je to u stvari fikcija.

Netfliks se zatim kao odgovor na kampanju ogradio "disklejmerom" (odricanjem od odgovornosti) prošle godine.

Inače, veliki deo serije fokusira se na Čarlsov propali brak sa Dajanom, a i pogrešno sugeriše da se afera između Čarlsa i Kamile nastavila tokom njegovog braka sa Dajanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: