FIFA razotkrivena? Netfliks izbacio dokumentarac o kriminalu i organizaciji Svetskog prvenstva VIDEO

Novi dokumentarac Netfliksa "FIFA Uncovered" pre nekoliko dana premijerno je predstavljen javnosti, pred Svetsko prvenstvo u Kataru, a govori o svim dešavanjima u krovnoj kući fudbala koja je zbog korupcije dobila crveni karton.

Kultura

Izvor: klix.ba

Nedelja, 13.11.2022.

08:15

FIFA razotkrivena? Netfliks izbacio dokumentarac o kriminalu i organizaciji Svetskog prvenstva VIDEO
Foto: Profimedia

Dokumentarac od četiri epizode u trajanju od oko 50-ak minuta govori o istoriji FIFA-e, a pokretač za ovu priču bila su hapšenja FBI-aja koja su izvršena u Cirihu u FIFA-inom hotelu u kojem su se prema rečima govornika u ovom serijalu s novcem završavale mnoge stvari.

Optužnica koja je podignuta protiv čelnika FIFA-e sadrži 47 tačke, a tiče se korupcije i podmićivanja u organizovanom fudbalu koje se odnose konkretno na reketiranje, finansijske prevare, zavere radi pranja novca u razdoblju od 20 godina, a vezane su i za organizaciju određenih svetskih prvenstava, s akcentom na predstojeće u Kataru za koje postoji sumnja da je "kupljeno domaćinstvo".

Sep Blater u serijalu stoji uz načela da je FIFA čista te da je posao koji je radio ispravan, dok mnogi drugi sagovornici sadašnji i raniji zaposleni FIFA-e smatraju da je bilo nelegalnih radnji.

Sagovornici su u prvom serijalu govorili o usponu Sep Blatera, korupciji koja se dešavala u FIFA-nom hotelu pre izbora predsjednika 1998. godine kada je za imenovanje bilo potrebno dve trećine glasova odnosno 128 ruku. Među kandidatima bili su Blater i Lenart Johanson. Blater je imao 111 glasova, a Johanson 80. Iako je trebalo ići u drugi krug, Johanson je odustao i predao pobedu Blateru koji je prema rečima sagovornika "sve ranije rešio".

Zaključak je da FIFA ne bi dobila crveni karton da taj izbor nije završen 1998. godine kako je završen te da u krovnoj kući fudbala ne bi bilo skandala kojih je bilo.

U serijalu se govori i o prvenstvu u Rusiji, transakcijama koje su došle na videlo, podmićivanjima, izdajama i drugim detaljima.

Serijal je dostupan na Netfliksu od 9. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: