Nije samo Hagrid iz "Harija Potera" – sve uloge po kojima ćemo pamtiti čuvenog Robija Koltrejna

Omiljeni škotski glumac Robi Koltrejn preminuo je u 72. godini, potvrdio je njegov agent za strane medije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 14.10.2022.

19:28

Nije samo Hagrid iz
Foto: Profimedia

Zvezda "Harija Potera", "Džejmsa Bonda" i "Krakera" umrla je u bolnici blizu svog doma u Larbertu u Škotskoj.

Nagrađivani glumac je bio lošeg zdravlja poslednje dve godine.

Koltrejn je nezaboravno igrao čuvara Hogvortsa Rubeusa Hagrida u sagi filmova o Hariju Poteru.

Uživao je ogromnu popularnost nakon uloge diva čarobnjaka, stekavši svetsku slavu i priznanje zbog svog dirljivog prijateljstva sa Harijem Poterom kog je igrao Danijel Redklif. U Velikoj Britaniji, Koltrejn je nezaboravno osvojio TV ekrane kao forenzički psiholog doktor Edvard "Fic" Koltrejn u TV drami o ubistvima "Cracker", za koju je osvojio tri uzastopne nagrade BAFTA za najboljeg glumca, što je čast koja je pripala samo još jednom glumcu, Majklu Gambonu.

Glumac je takođe imao nezaboravne nastupe u drugim filmovima, uključujući "Nuns On The Run", "Mona Lizu" i "Ocean's 12". Takođe je glumio u filmovima o Džejmsu Bondu "Zlatno oko" i "Svet nije dovoljan", u kojima je igrao Valentina Dmitroviča Zukovskog, jednu od njegovih mnogobrojnih uloga.

Koltrejn je rođen kao Entoni Robert Mekmilan u Ruterglenu u Škotskoj 1950. godine.

Poneo je umetničko ime Koltrejn u svojim ranim dvadesetim u čast džez saksofoniste Džona Koltrejna i probio se u Birnovoj pozorišnoj produkciji The Slab Boys.

Kreker je privukao pažnju kritičara 1990-ih, a debitovao je u Hariju Poteru 2001. godine. Tada ulazi u istoriju kao jedan od najvoljenijih glumaca koji je obeležio detinjstvo, ali i odraslo doba milionima ljudi.

Iza sebe je ostavio dvoje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: