Kraljica Elizabeta je gledala "Krunu", a jedna stvar u seriji ju je baš uznemiravala: "Okrutno"

Pitanja oko autentičnosti hit serije "Kruna" prisutna su od samih početaka emitovanja. Nakon smrti britanske kraljice Elizabete II interes za serijom koja se bavi njenom dugogodišnjom vladavinom osetno je porastao, a s tim dolaze i klasična pitanja o tome jesu li događaji u seriji stvarni ili izmišljeni.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2022.

08:59

Kraljica Elizabeta je gledala
Foto: Profimedia

Postoje dve istine

Tvorci serije angažovali su čak pet savetnika koji aktivno rade na tome da sve informacije provere, ali nakon što oni odrade svoj posao scenaristi će izabrati ono što im se čini iskoristivim i na temelju toga stvoriti kombinaciju istine koja će gledaocima biti najzanimljivija.

"Postoje dve istine. Postoji istorijska istina i veća istina o prošlosti", objasnio je Robert Lejsi, jedan od savetnika na seriji koji je o svojim iskustvima napisao čak dve knjige.

S njim se slažu i glumci u seriji koji tvrde da je priča utemeljena na stvarnim likovima, ali da je sasvim opravdana i utemeljena umetnička sloboda da autori stvore nešto svoje, bile to pretpostavke o onome što se dogodilo iza zatvorenih vrata ili neke veće lekcije koje se mogu izvući iz stvarnih događaja.

Netačni momenti imaju stvarne posledice

S druge stane, oni kritični prema ovom pristupu pak smatraju da serija stvara pogrešne slike o stvarnim ljudima i da to ima stvarne posledice. Na primer, Kamila je godinama pokušavala da popravi svoj imidž narušen ljubavnim trouglom između nje, Čarlsa i Dajane, a serija samo nepotrebno forsira zaboravljeni narativ i gura ga u prvi plan.

U isto vreme, preskaču se neki zaista zanimljivi događaji iz istorije kraljevske porodice kao što su pokušaj otmice princeze Ane ili Krvavu nedelju, tragični incident u Severnoj Irskoj kada su britanski vojnici upucali 14 demonstranata. Lejsi objašnjava da scenaristi jednostavno nisu pronašli način kako spomenute događaje da uklope u planiranu priču.

"Jako branim ideju da serija stvara uverljivu verziju prošlosti. Kad se odlučimo da se odmaknemo od istorije, to ne radimo olako, već na temelju želje da prenesemo određenu poruku koju je moguće preneti jedino izmišljanjem", rekao je Lejsi. Drugim rečima, samo zato što su neke scene i dijalozi izmišljeni, to ne znači da ne ilustruju nešto stvarno.

Međutim, ne dele svi isto mišljenje.

"Netačno je, očigledno potpuno nepravedno, ali u isto vreme i opasno za britanski poredak. Netačni momenti su opasni jer ljudi veruju u njih", rekao je istoričar Endru Roberts koji je napisao knjigu "The Royal House of Windsor" koja prati istoriju kraljevske porodice. Dodao je i da je serija posebno nepravedna prema Kamili koja je prikazana kao zla i bezosećajna žena.

Šta o seriji misle članovi kraljevske porodice?

Iako se na seriju nikada nisu zvanično osvrnuli osim što su u saopštenju istakli da ne sarađuju sa scenaristima i ne utiču na teme kojima će se serija baviti, u medijima su se pojavile neke informacije.

Na primer, kraljičin najmlađi sin, princ Edvard i njegova supruga Sofi izjavili su 2017. da je kraljica pogledala prvu sezonu. I dok Edvard i Sofi obožavaju seriju, kraljici se svidela, ali smatra da su neki događaji preterano dramatizovani.

No, iz sezone u sezonu, njeno je mišljenje navodno bilo sve gore. Osim što joj se nije nimalo svideo način na koji je prikazan princ Filip, smetalo joj je i to što će većina gledalaca misliti da je to realan prikaz porodice: "Uznemirilo ju je da je princ Filip prikazan kao bezosećajan otac. Posebno joj je zasmetala scena u kojoj Filip nema razumevanja za Čarlsa na letu iz Škotske. To se jednostavno nije dogodilo."

Četvrta sezona posebno im se nije svidela, a jedan od Čarlsovih bliskih saradnika izjavio je da porodica najviše problema ima s načinom na koji su se pozabavili odnosom Dajane i Čarlsa: "Ovo je drama i zabava s komercijalnim namerama, a snimljena je bez razumevanja za stvarne ljude čije živote otimaju i izrabljuju.

U ovom slučaju, izvlače događaje koji su se dogodili u teškom razdoblju pre 25 ili 30 godina bez razmišljanja o bilo čijim osećanjima. To nije ispravno niti pošteno, posebno zato što većina toga što prikazuju nije istinito. Nemaju nameru da ispričaju pažljivo nijansirane priče, sve je vrlo dvodimenzionalno. Javnost ne bi smela da veruje da je ovo tačan prikaz onoga što se stvarno dogodilo."

U svakom slučaju, jasno je da serija svakom novom sezonom izaziva sve više reakcija, ali mi ćemo se ovog puta pozabaviti stvarima koje su istorijski netačne i koje su izazvale najviše reakcija onih upoznatih s pravim događajima koji su za potrebe serije izmenjeni, sažeti ili jednostavno izmišljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: