Šta gledati posle "Stranger Things"? Ovih 5 serija će se svideti svim fanovima dobrih misterija

Četvrta sezona serije "Stranger Things" konačno je zaokružena neobično dugim epizodama, koje su od 1. jula dostupne na Netflix platformi.

Kultura

Izvor: Headliner

Nedelja, 03.07.2022.

15:43

Šta gledati posle
Foto:Profimedia

Budući da je razmak između trećeg i četvrtog nastavka popularnog serijala bio tačno tri godine, izvesno je da ćemo se načekati do pete sezone, naročito ako imamo u vidu da su je njeni tvorci Met i Ros Dafer najavili kao poslednju.

I dok čekamo nove vesti o ekipi iz Hokinsa, postoji još mnogo drugih serija u kojima možemo da uživamo.

Ako volite "Stranger Things", velike su šanse da će vam se dopasti i neka od ovih serija:

"The Leftovers" (2014-2017)

Zasnovana na istoimenom romanu Toma Perote serija "The Leftovers" prati posledice katastofe nazvane "Iznenadni odlazak", u kojoj je dva procenta svetske populacije neobjašnjivo nestalo preko noći.

Tri godine nakon tog tragičnog događaja, upoznajemo preostale stanovnike gradića Mejplton u Americi, među kojima je i depresivni šef policije Kevin Garni Mlađi.

On se ne bori samo sa zavisnošću od alkohola, nego i sa decom tinejdžerima i nihilističkim kultom "Preostali krivci" koji uznemirava zajednicu.

Sa svakom sezonom serija postaje sve inventivnija, transformišući se u čudnu mešavinu "Tvin Piksa" i "Izgubljenih". Dostupna je na HBO Max.

"Dark" (2017-2020)

Originalna Netflix serija iz Nemačke prepisuje formulu “Stranger Things” i daje joj evropski "tvist", još mračnijeg okruženja, strašnijih čudovišta i – putovanja kroz vreme.

"Čudnije stvari" događaju se u tihom gradiću Vindenu, gde jedan srednjoškolac preko noći nestane, a za njim i jedno dete, što pokreće niz natprirodnih fenomena u životu svih koji su ih poznavali.

I ovde imamo nostalgiju ka osamdesetim, ali i drugim epohama, ali i krimi priču koju pokušavaju da razreše lokalni policajci.

"Midnight Mass" (2021)

Majk Flenagan, autor hit horora “Haunting of Hill House”, snimio je još jednu strašnu priču o malom, uspavanom gradu.

Mladi sveštenik (Hemiš Linklejter) dolazi u mesto na izolovanom ostrvu Kroket i donosi mu i raj i pakao svojim čudnim i opasnim praktikovanjem vere.

Zek Gliford igra Rajlija Filna, čoveka koji se vraća u to mesto posle mnogo godina odsustva i pada pod harizmatičnu moć sveštenika.

Serija koja je dobila odličnu ocenu od 7,7 na IMDb, dostupna je na Netflixu.

"Autsajder" (2020)

Zasnovana na istoimenom romanu Stivena Kinga serija “Autsajder” na HBO Max je misterija smeštena u vrelo leto u jednom malom mestu u Oklahomi, gde počinju da se dešavaju neobjašnjive stvari.

Jedan dečak pronađen je mrtav u šumi, a policija pronalazi dovoljno dokaza da za njegovo ubistvo osumnjiči inače uzornog građanina i porodičnog čoveka Terija Mejtlenda (Džejson Bejtman).

Šokiran optužbama, on negira krivicu i poseduje čak i alibi, jer je snimljen na drugom mestu u vreme kada se zločin dogodio.

Da li je moguće da se nalazio na dva mesta istovremeno? Privatna istražiteljka Holi Gibni (Sintija Orivo) nalazi odgovor na to pitanje i objašnjenje u vidu uznemirujućih paranormalnih pojava.

"Twin Peaks" (1990-1991)

Bez “Tvin Piks” ne bi bilo “Stranger Things”, ali ni mnogih drugih serija iz istog žanra.

Ako je još niste pogledali, pravi je trenutak da se upustite u natprirodnu avanturu Dejvida Linča i Marka Frosta, smeštenu u mističnom gradu Tvin Piks, koja počinje pronalaskom beživotnog tela Lore Palmer.

Specijalni agent Dejl Kuper (Kajl Meklahlan) zadužen je za slučaj i udružuje se sa lokalnim šerifom Harijem Trumanom (Majkl Ontkin) uplićući se u komplikovane živote stanovnika tog mesta, koji svi čuvaju svoje tajne.

Kuper takođe pronalazi mitološka bića i podzemne svetove koji su u velikoj meri inspirisali mnoga druga ostvarenja.

Na američkom kablovskom servisu Šoutajm, 2017. prikazan je i nastavak serije u vidu 18 epizoda, a staroj ekipi, koju pored Meklahlana čine Medhen Amik, Šerilin Fen, Dejvid Duhovni i Ričard Bajmer, pridružili su se i Lora Dern, Džejms Beluši, Ričard Čemberlen, Tim Rot, Dženifer Džejson Li, Naomi Vots i Edi Veder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: