Kinezi cenzurišu i "Prijatelje" - građani besni: "Svi su srećni pod ovom vladom"

Dugoočekivani povratak kultne serije “Prijatelji” na kineske striming platforme našao se na udaru kineskih cenzora zbog epizode u kojoj je jedan od ženskih likova homoseksualne orijentacije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2022.

16:02

Kinezi cenzurišu i
Foto: Profimedia

Cenzura je razbesnila obožavaoce američke serije koji su imali priliku da pogledaju originalnu verziju.

U petak je na kineskim striming platformama počela da se emituje prva sezona “Prijatelja”. Ali, fanovi koji su seriju gledali ranije, primetili su izostanak nekih scena, među kojima i onu u kojoj Ros objašnjava da je njegova bivša supruga Kerol lezbejka.

Neki su prijavili izostavljanje scena i pogrešne prevode rečenica LGBT likova i scena u kojima se aludira na striptiz klubove i orgazam.

Na to su oštro reagovali korisnici kineske društvene mreže Weibo, kineskom ekvivalentu Twitera, na kojoj je haštag “Prijatelji cenzurisani” pregledan desetinu miliona puta.

Izmene su napravljene i u epizodama koje emituju platforme Bilibili, Tencent, iQiyi i Youku.

“Otkrio sam da su svi dijalozi u kojima se spominje homoseksualnost Kerol, bivše Rosove supruge, isečeni. Rezovi su očigledni”, napisao je korisnik čija je poruka dobila više od 177.000 lajkova.

Komunistička vlast je poslednjih godina pojačala cenzuru “osetljivih” tema poput seksualnosti, nasilja ili politike, posebno u stranim filmovima i serijama, a to je stav koji izaziva gnev i ironične komentare kineskih korisnika interneta.

“Zašto uopšte govoriti o homoseksualnosti? To ovde, gde vlada večno savršenstvo, ne postoji. Svi su srećni pod ovom vladom”, napisao je korisnik mreže Weibo.

Ali, kritike obožavalaca ubrzo su izbrisane s društvenih mreža, a subverzivni haštagovi u nedelju su zamenjeni drugim: “Zašto su Prijatelji tako popularni”.

Godine 2019. je nekoliko scena iz filma “Boemska rapsodija” koje govore o homoseksualnosti Fredija Merkjurija, pevača grupe Kvin, takođe izbrisane iz verzije emitovane u Kini.

U novije vreme je na Tencetu izmenjen i završetak kultnog filma Dejvida Finčera “Borilački klub”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: