Ko je Bil Kozbi? "Čudovište, američki tata, navodni silovatelj, inteligentan"

Reditelj V. Kamau Bel završio je svoj četvorodelni dokumentarni film "Moramo da razgovaramo o Kozbiju", sa pitanjem koje svima izaziva nelagodu: Ko je Bil Kozbi?

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2022.

09:15

Ko je Bil Kozbi?
Foto: Profimedia

Učesnici njegovih intervjua nelagodno sede pred kamerom dok pokušavaju da formulišu odgovore: Čudovište. Američki tata. Navodni silovatelj. Neko u koga treba verovati, neko kome verujemo. Inteligentan, maligni narcis. Tragedija.

Bilu Kozbiju ukinuta presuda za seksualno zlostavljanje

U novoj emisiji, koja će se premijerno prikazati u subotu na Sundance filmskom festivalu i 30 januara na "Showtime"-u, komičar i voditelj Bel se bori sa podeljenom slikom Kozbija - crnog pionira i kulturne ikone i Kozbija - navodnog serijskog seksualnog predatora.

Bil Kozbi nasmejan, advokatica istetovirala "Nije kriv"

Možemo li i treba li da odvojimo čoveka od njegove umetnosti? Kakav je njegov uticaj na generacije crnih Amerikanaca? I možemo li odati počast delovima njegovog razbijenog nasleđa, a da ipak priznajemo štetu koju je naneo? Ništa nije vezano lepom mašnom u ovoj seriji. Muči se, kao i mi ostali, gde da stavi Kozbija, piše novinarka Loren Ali.
Foto: Profimedia
"Ovo je teško", priznaje Bel. "Postoje slučajevi kada sam radeći na ovome želeo da odustanem. Želeo sam da zadržim svoja sećanja na Bila Kozbija pre nego što sam saznao za Bila Kozbija."

Bil Kozbi želi staru slavu, poručuju mu: "Nisi dobrodošao"

Bel objašnjava da se osećao prinuđenim da snimi "Moramo da pričamo o Kosbiju" kao klinac iz 1970-ih koji je osećao vezu sa glumcem kroz "Fat Albert", "Picture Pages" i kasnije, "The Cosby Show". Crni akademici, novinari, komičari i članovi glumačke ekipe Kozbijevog šoua su među intervjuisanim ovde, kao i brojne žene koje su optužile Kozbija za seksualni napad još iz 1960-ih. Filmovi i TV intervjui se korišćeni da ilustruju ponor između ljupkog, uglednog oca na ekranu i navodnog zlostavljača više od 60 žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: