Veče kad je Volt Dizni okupio svoje umetnike sa jednom idejom – i ostalo je istorija

Od svih bezbroj priča i anegdota o Voltu Dizniju, jedna od najpoznatijih koju najčešće prepričavaju oni koji su ga poznavali bila je sudbonosno veče sredinom tridesetih.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2021.

11:29

Veče kad je Volt Dizni okupio svoje umetnike sa jednom idejom – i ostalo je istorija
Foto: Profimedia

Volt je okupio svoju osnovnu grupu umetnika na zvučnoj sceni u Dizniju, u studiju na aAeniji Hiperion. Tamo je, bez pomoći i uvoda, Volt sam izveo priču koja će kasnije postati crtani film "Snežana i sedam patuljaka" (1937).

Usvajajući glasove i gestove svakog lika, kretao se po sceni i držao njihovu zanesenu pažnju. "Bili smo očarani", sećao se umetnički direktor Ken Anderson: "Bio je sasvim sam i odglumio je ovu fantastičnu priču." Bio je to jedan od Voltovih blistavih trenutaka kao pripovedača. To je takođe bio jedan od njegovih sjajnih trenutaka kao lidera. Dobro znajući za herkulovski zadatak koji se nazirao pred njegovim timom, Volt je znao da je potrebna inspiracija.

Nov napad na bajke: Snežanin princ možda završi kao Pepe le Tvor

Ova energija bi dolazila iz nade i mogućnosti, vere da ova priča može biti različita od svega što je publika do sada videla. Ukratko, moglo bi biti toliko dobro da ne bi znali šta ih je snašlo.

Na današnji dan njegova Snežana "puni" 84 godine.
Foto: Profimedia
Tog 21. decembra 1937. godine održana je premijera filma "Snežana i sedam patuljaka" (Snow White and the Seven Dwarfs), u produkciji kompanije Volta Diznija. Film je doživeo veliki uspeh, tako da je neko vreme držao titulu po zaradi najuspešnijeg tonskog filma.

Procenjuje se da je za taj film ukupno prodato više od 100.000.000 ulaznica, pa i danas kotira među najuspešnijim filmovima u SAD po broju prodatih ulaznica (svakako, zbog inflacije zarade su se u međuvremenu uvišestručile).

"Snežana i sedam patuljaka" prvi je dugometražni crtani film u istoriji proglašen i najboljim animiranim filmom u istorije, a melodije poput "Heigh Ho" pevale su se decenijama. Na 11. dodeli Oskara, Dizni je dobio počasnog Oskara zbog značajne inovacije koja je šarmirala milione gledalaca i zbog noviteta koje je uveo u crtani film.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: