Biblioteka grada Beograda pokrenula onlajn platformu za gledanje filmova

Biblioteka grada Beograda je od 15. novembra 2021. godine pokrenula uslugu onlajn bioskopa na posebno kreiranoj platformi BGB AVA, koja se nalazi na linku.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2021.

11:47

Biblioteka grada Beograda pokrenula onlajn platformu za gledanje filmova
Foto: Promo

U ovom onlajn bioskopu nalazi se 200 vrhunskih svetskih dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova i pristup njima je slobodan.

Oko 50 filmova je sa srpskim titlom, dok su ostali sa titlom na engleskom jeziku. Filmovi su svrstani u više kolekcija, po temama, geografskim prostorima i festivalima na kojima su se prikazivali. Tako na primer, kolekcija Kultura, umetnost i umetnici sadrži filmove koji se bave temama od kulturnih tradicija širom kontinenata do savremenih trendova u umetnosti i kulturi.

Kolekcija kratkih filmova Zemlja iz snova sadrži animirane filmove u kojima roditelji mogu uživati zajedno sa svojom decom. Kolekcija Fokus: Afrika nudi uzbudljive akcione filmove, kao i filmove koji se bave temama kao što su politika, sukobi i religije na Afričkom kontinentu, dok se gledajući filmove iz kolekcije Fokus: Latinska Amerika, može uživati u prelepim pejzažima latinoameričkih zemalja, kao i u sjajnim pričama o ljudima.

Posebno su izdvojene i dve festivalske kolekcije, Berlinale i Beldoks, u kojima se nalaze prestižni filmovi iz programa ova dva međunarodna festivala. Platformu mogu koristiti svi punoletni članovi BGB, nakon jednostavnog procesa registracije.

BGB je ovu uslugu pokrenula u saradnji sa nemačkom kompanijom Reelport GmbH, koja je 2016. godine posebno za biblioteke kreirala AVA servis – platformu za direktnu reprodukciju filmova sa interneta. Cilj servisa je da se korisnicima biblioteka širom Evrope omogući pristup evropskoj i međunarodnoj umetničkoj kinematografiji iz udobnosti svojih domova.

AVA sarađuje sa brojnim renomiranim evropskim filmskim festivalima kako bi se omogućilo gledanje kratkih i dokumentarnih filmova koje bi inače bilo teško ili nemoguće pronaći na drugim VOD (video on demand) servisima. Ponuda je dopunjena izborom igranih filmova od različitih evropskih distributera.

Realizovanjem ovog inovativnog servisa Biblioteka grada Beograda nastavlja da širi spektar svojih onlajn usluga, izlazeći u susret potreba savremenih korisnika, i uspostavljajući nove trendove u srpskom i evropskom bibliotekarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: