Osam zanimljivih činjenica o filmu "Sam u kući"

Novogodišnji praznici samo što nisu pokucali na vrata. Za većinu ljubitelja sedme umetnosti ovo znači početak manije prazničnih filmova, preciznije, manije gledanja kultnog filma "Sam u kući". Iako je ovo postao globalni simbol dolaska novogodišnjih praznika, film krije osam zanimljivih činjenica za koje možda niste ni čuli.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2021.

16:29

Osam zanimljivih činjenica o filmu
Foto: Profimedia

1. Scenarista Džon Hadžes napisao je celi scenario za samo devet dana. Ideja je došla spontano, nakon porodičnog putovanja u avgustu 1989. godine u Evropu. Dve nedelje kasnije, nakon što su se vratili kući, postavio je pitanje: Šta bi se desilo da je jedno od dece slučajno ostalo kod kuće?

2. Iako je uloga Kevina napisana posebno baš za Makolija Kalkina, reditelj Kris Kolumbus ipak je organizovao audiciju na kojoj se pojavilo više od 200 tinejdžera, međutim uloga je ipak na kraju, kako je bilo i namenjeno, pripala Makoliju.

I ove zime gledaćemo "Sam u kući", ali novi nastavak VIDEO

3. Osim njega u filmu je glumio i njegov mlađi brat Kiran Kalkin, koji je dobio ulogu Kevinovog rođaka Fulera.

4. Među zanimljivim činjenicama zasigurno spada i podatak da je 'Sam u kući' svrstan u Ginisovu knjigu rekorda.

Ovo je stvarni razlog zašto je Kevin ostao sam u kući

Naime, odmah u prvom vikendu prikazivanja, film je zaradio neverovatnih 17 miliona dolara. Punih 12 nedelja bio je na prvom mestu, a nakon toga je zauzeo poziciju top 10 najprikazivanijih filmova sve do sledeće godine.

Zbog ovoga, proglašen je najomiljenijim filmom 1990. godine te je ušao u Ginisovu knjigu rekorda za najprofitabilniju komediju sveta.
Foto: Profimedia
5. Kuća, smeštena na 671 Lincoln Avenue u gradu Vinetka u Ilinoisu, postala je prava atrakcija za turiste.

Vlasnici nekretnine iskoristili su popularnost filma, ali i kuće, pa su je 2012. godine prodali za neverovatnih 1.585 miliona dolara.

Zanimljivo je da se radnja prvog nastavka filma odvija u Parizu, dok Kevin sam boravi u ogromnoj kući u Ilinoisu, a većina radnje filma snimljena je u Čikagu.

250 dolara za novogodišnju čaroliju - Lego kompanija napravila dizajn kuće iz kultnog filma

6. Uloga Harija Limea bila je namenjena Robertu De Niru, a potom i Džonu Lovicu, međutim, uloga je, ipak, pripala Džou Pesku

7. Za scenu u kojoj glumi Marva Mejšanc, gde ulazi kroz prozor kuće i staje na staklene kuglice od bora, glumac Daniel Stern je insistirao da na njih stane bosim nogama.

8. U jednoj od scena, na licu Daniela Sterna pojavljuje se ogromna tarantula, koja je stvarna i živa. Scena je snimljena iz prvog pokušaja, no Stern nije zapravo vrisnuo, odnosno nije pustio glas, jer nije želeo da uplaši pauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: